Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Bij een groeiend aantal nierpatiënten worden teveel statines voorgeschreven

PORTLAND, Oregon - Volgens een nieuwe analyse krijgen grote aantallen patiënten, in een vergevorderd stadium van nierziekte, ten onrechte statines voorgeschreven om hun cholesterol te verlagen - medicijnen die hun geen voordeel bieden en bovendien andere gezondheidsrisico’s kunnen verhogen zoals diabetes, dementie of spierpijn.

De bevindingen, als een recensie van meerdere studies gepubliceerd in het American Journal of Cardiovascular Drugs, doen serieuze vragen oproepen over het nut van cholesterolverlagende therapie bij nierziekten.

De onderzoekers geven aan dat de kwestie belangrijk is omdat de incidentie van chronische nierziekte in de Verenigde Staten stijgende is met, wat zij noemen, ‘een alarmerend tempo’. Nierpatiënten hebben ook 23 keer meer kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, wat bovendien bij deze groep de belangrijkste doodsoorzaak is.

Experts geven aan dat voor deze patiënten het vaak voorkomende besluit om statines voor te schrijven, i.v.m. een lager cholesterol om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen, niet wordt ondersteund door het grote aantal onderzoeken dat is gedaan.

“Statines geven weinig voordeel voor patiënten in een vroeg stadium van een nierziekte, en geen voordeel of mogelijke toxiciteit voor patiënten in een later stadium,” zei Ali Alyaei, een professor in de farmacotherapie van het College of Pharmacy aan de Oregon State University en hoofdauteur van het nieuwe rapport.

“Ik denk dat uit het bewijsmateriaal blijkt dat de meerderheid van de mensen met een chronische nierziekte ten onrechte statines innemen,” zegt Olyaei. “Het kan een beetje helpen in een vroeg stadium van de ziekte maar die mensen zijn, in het algemeen, niet degenen die sterven aan hart- en vaatziekten. En in het eindstadium wegen de voordelen niet op tegen de risico’s. Meer medicijnen zijn niet altijd beter.”

Enkele specifieke risico’s van statines, vooral bij hogere doses, zijn ernstige spierpijn bekend als rhabdomyolyse, een toename van dementie en een belangrijke verhoging van het risico op diabetes. Het onderzoekslichaam geeft ook aan dat statines niets doen om de progressie van nierziekte te vertragen, in tegenstelling tot sommige rapporten die aangeven dat het wel mogelijk is.

De aanzet om statines te gebruiken - wereldwijd een van meest voorgeschreven medicijnen om cholesterol te verlagen - is voor de hand liggend in het eindstadium van nierziekten, omdat deze patiënten een sterftecijfer door coronaire hartziekten hebben die 15 maal hoger is dan bij de algemene bevolking. Helaas toont bewijsmateriaal aan dat de medicijnen, in die situatie, niet helpen om sterfte te voorkomen. Ook is er geen bewezen werkzaamheid van de voordelen van statines bij patiënten die dialyse ondergaan, volgens bovengenoemde onderzoekers.

De studie concludeert dat als statines in een vroeg stadium van de ziekte worden voorgeschreven dat lage doseringen meer geschikt zijn.

Vertaling: Lia Keizer




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats