Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Epigenetische veranderingen in vetcellen na lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging, zelfs in lichte mate, verandert de expressie van ons aangeboren DNA. Nieuw onderzoek van de Universiteit van Lund in Zweden beschrijft voor het eerst wat er na lichamelijke activiteit op het epigenetische niveau gebeurt in vetcellen.

“Onze studie toont de positieve effecten van lichaamsbeweging aan, vanwege de verandering in het epigenetische patroon van genen die de vetopslag in het lichaam beïnvloeden” zegt Charlotte Ling, universitair hoofddocent bij het Diabetescentrum van de Universiteit van Lund.

Lichaamscellen bevatten DNA, waarin de genen liggen opgeslagen. We erven onze genen, die kunnen niet worden veranderd. Wel zijn aan de genen ‘methylgroepen’ gekoppeld, die de zogenaamde ‘genexpressie’ ( het activeren of deactiveren van de genen) beïnvloeden. De methylgroepen kunnen op verschillende manieren worden beïnvloed: door beweging, dieet en leefstijl, in een proces dat ‘DNA methylering’ wordt genoemd. Dit is epigenetica, een relatief nieuw onderzoeksveld dat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt.

De onderzoekers hebben onderzocht wat er gebeurt met de methylgroepen in de vetcellen van 23 gezonde mannen van rond de 35 met licht overgewicht, die voor het onderzoek niets aan lichaamsbeweging deden, nadat zij 6 maanden lang regelmatig spinning- en aerobicslessen hadden gevolgd.

“Ze werden geacht 3 keer per week te trainen, maar gemiddeld gingen ze 1.8 keer” zegt Tina Rönn, Onderzoeker aan de Universiteit van Lund.

Met gebruikmaking van technologie die 480 000 posities door het hele genoom heen analyseert, konden ze zien dat in 7000 genen epigenetische veranderingen waren opgetreden (een individu heeft 20 000 genen).

Vervolgens keken ze specifiek naar de methylering in genen die gekoppeld zijn aan diabetes type 2 en obesitas.

“Ook in deze genen vonden we veranderingen. Dit suggereert dat veranderde DNA methylering vanwege fysieke activiteit één van de mechanismen zou kunnen zijn van hoe de genen het risico op ziektes beïnvloeden” zegt Tina Rönn. Zij voegt daaraan toe dat dit nooit eerder in vetcellen is onderzocht en dat men nu het DNA methyloom in vet in kaart heeft gebracht.

De onderzoekers konden het resultaat in vitro (het bestuderen van celculturen in testbuisjes) herhalen in een laboratorium door bepaalde genen te deactiveren en daarmee hun expressie te reduceren. Dit resulteerde in een veranderde vetopslag in vetcellen.

Vertaling Astrid Zwart




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats