Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Onregelmatige bedtijden gekoppeld aan gedragsproblemen

Onderzoekers aan de UCL hebben gevonden dat kinderen met onregelmatige bedtijden meer kans hebben op gedragsproblemen.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics, vond dat onregelmatige bedtijden natuurlijke lichaamsritmes verstoren en slaaptekort veroorzaken, hersenontwikkeling vertragen en een bepaald gedrag kunnen inluiden.

Professor Yvonne Kelly ( UCL Epidemiology & Public Health ), zei: "Het niet hebben van vaste bedtijden samen met een constant gevoel van flow, induceert een staat van lichaam en geest verwant aan jetlag wat invloed heeft op een gezonde ontwikkeling en het dagelijks functioneren."

"We weten dat de vroege ontwikkeling van het kind diepgaande invloed heeft op de gezondheid en het welzijn van zijn hele levensloop . Hieruit volgt dat slaapstoornissen, vooral als ze zich voordoen op belangrijke momenten in de ontwikkeling, levenslang significante effecten kunnen hebben op de gezondheid."

Analyse van gegevens van meer dan 10.000 kinderen in het UK Millennium Cohort Studie gaf het team bedtijdgegevens op van drie, vijf en zeven jaar evenals Integratierapporten van moeders en leerkrachten over de kinderen hun gedragsproblemen.

De studie vond een duidelijk klinisch en statistisch significant verband tussen bedtijden en gedrag alsook de invloed van onregelmatige bedtijden op het gedrag van kinderen door het verstoren van circadiaanse ritmes wat leidt tot beïnvloeding van de zich ontwikkelende hersenen.

Opgroeiende kinderen zonder vaste bedtijd zien hun gedragsscores slechter worden met o.a. hyperactiviteit, gedragsproblemen, emotionele problemen met leeftijdsgenoten. Kinderen die overgestapt waren naar een vastere bedtijd vertoonden duidelijke verbeteringen in hun gedrag.

Professor Kelly zei: "Wat we hebben aangetoond is dat de effecten stapsgewijs verergeren met de leeftijd. Kinderen met onregelmatige bedtijden zijn slechter af dan kinderen met een vaste bedtijd.

"Maar onze bevindingen suggereren dat de effecten omkeerbaar zijn," vervolgde Professor Kelly. "Bijvoorbeeld, kinderen die geen onregelmatige bedtijden meer hebben vertonen verbeteringen in hun gedrag."

De meest voorkomende onregelmatige bedtijden komen voor op de leeftijd van drie; één op de vijf kinderen ging naar bed op verschillende tijdstippen. Echter rond de leeftijd van zeven gingen meer dan de helft van de kinderen naar bed tussen 7.30 en 20:30. Kinderen met onregelmatige bedtijden gingen naar bed na 21:00 uur en kwamen uit meer sociaal achtergestelde milieus.

Professor Kelly zei: "Het blijkt dat de effecten van inconsistente bedtijden omkeerbaar zijn. Zorgverleners zouden op slaapverstoringen moeten controleren als onderdeel van de gewone gezondheidszorg gezien het belang van de ontwikkeling van jonge kinderen voor hun latere gezondheid. Er kunnen domino- effecten optreden tijdens de hele levensloop. Daarom is het duidelijk dat interventies gericht op het ondersteunen van familie routines belangrijk kunnen zijn omdat die een belangrijke impact hebben op het hele verder leven.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats