Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Slaaptekort beschadigt bloedvaten en ademhalings controle

Bevindingen kunnen helpen verklaren waarom slaaptekort gekoppeld kan worden
aan hart- en vaatziekten.

BOSTON - met werk en ontspanning rond de klok in onze moderne samenleving, is slapen vaak noodlottig . Een reeks van onderzoeken heeft aangetoond dat er verband bestaat tussen slaaptekort en hart-en vaatziekten, metabole aandoeningen en obesitas. Echter, is het onduidelijk waarom slaapgebrek tot deze effecten kan leiden. Verschillende studies hebben de effecten van het totale slaaptekort getest, maar dit model is niet echt geschikt voor de
meeste mensen met hier en daar een paar uur slaapverlies.

Onderzoekers testten in een nieuwe studie door Keith Pugh, Shahrad Taheri en George Balanos, alle van de Universiteit van Birmingham in het Verenigd Koninkrijk, de effecten van gedeeltelijke slaaptekort op bloedvaten en controle op de ademhaling. Ze bevinden dat een slaap vermindering van meer dan twee opeenvolgende nachten tot minder gezonde vasculaire functie leidt en ademhaling controle verminderde.

Het team zal het uittreksel bespreken van hun studie getiteld, "De effecten van slaapbeperking op de luchtwegen en vasculaire Controle," tijdens de vergadering in Experimental Biologie 2013 gehouden op 20-24 April 2013 op de Boston overeenkomst en Exhibition Center, Boston, Mass.

De posterpresentatie wordt gesponsord door de Amerikaanse fysiologische Society (APS), een
co-sponsor van het gebeuren. Als de resultaten worden gepresenteerd op een wetenschappelijke conferentie, moeten zij eerst worden overwogen, als er niet eerst onderzocht is voordat de gegevens worden gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

Slaaptijd door de helft. De onderzoekers hebben samengewerkt met acht gezonde volwassen vrijwilligers tussen de leeftijden van 20 tot 35 tot nu toe. De eerste twee nachten van de studie hadden de onderzoekers voor deze vrijwilligers een normale nacht van acht uur slapen. Dan in plaats van hun slaap volledig te beperken, lieten de onderzoekers ze slechts vier uur
tijdens elk van drie opeenvolgende nachten slapen.

Elk van deze vrijwilligers onderging tests om te zien hoe goed hun bloedvaten zich aanpasten aan een versnelling in de bloedstroom, een test van gezond bloedvaten of vasculaire functie. Na de eerste twee nachten van beperkte slaap zagen de onderzoekers een aanzienlijke vermindering in vasculaire functie ten opzichte van na de nachten van normale slaap.

Echter, na de derde nacht van slaapbeperking, keerde de vasculaire functie terug naar basislijn, eventueel met een adaptieve reactie op het acute slaap verlies, verklaart studie leider Pugh. In andere testen, stelden de onderzoekers hun proefpersonen bloot aan matig hoge niveaus van kooldioxide, die normaal de diepte en het tempo van de ademhaling verhoogt. Ademhaling controle werd echter aanzienlijk minder na de verloren slaap van de vrijwilligers.

De onderzoekers hadden later deze vrijwilligers 10 uur per nacht gedurende vijf nachten laten slapen. Na het voltooien van de dezelfde tests, toonden resultaten aan dat vasculaire functie en ademhaling controle was verbeterd.

Pugh merkt op dat de resultaten zouden kunnen suggereren dat er een bepaald mechanisme achter schuilt dat er een verband is tussen verlies van slaap en hart-en vaatziekten. "Als acuut slaap verlies herhaaldelijk optreedt gedurende een lange periode van tijd, dan kan vasculaire gezondheid verder worden aangetast en uiteindelijk tussen de ontwikkeling van hart-en
vaatziekten veroorzaken," legt hij uit.

Ook zou verlies van controle die de onderzoekers waargenomen hebben over de ademhaling ook een rol spelen in de ontwikkeling van slaap apneu, die is ook in verband gebracht met hart-en vaatziekten. Pugh voegt er aan toe dat sommige bevolkingsgroepen die de neiging hebben om kortere perioden te slapen, zoals ouderen, er nog een hoger risico op deze nadelige
gezondheidseffecten zou kunnen zijn. Hij en zijn collega's zijn van plan deze effecten te blijven bestuderen bij meer proefpersonen ter versterking van hun resultaten. Uiteindelijk, Pugh zegt, dat zij hopen te ontdekken het mechanisme, om uit te leggen waarom beperking van de slaap vasculaire functie en ademhaling controle schaadt.

Vertaling Shanti Onneweer


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats