Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Penn studie vindt dat meer slaap adolescent overgewicht kan verminderen

Resultaten tonen dat elk extra uur slaap is geassocieerd met een lagere BMI tijdens tienerjaren.

Philadelphia - Volgens een nieuwe studie door onderzoekers van de Perelman School of Medicine aan de Universiteit van Pennsylvania kan het verhogen van het aantal uren slaap de prevalentie van adolescent overgewicht verminderen. Resultaten van de studie tonen aan dat minder uren slaap wordt geassocieerd met een grotere toename van de adolescente body mass index (BMI) zo bleek bij de deelnemers - tussen de 14 en 18 jaar oud - van de studie. De bevindingen suggereren dat verlengen van de slaapduur tot 10 uur per dag, vooral voor degenen die in de bovenste helft van de BMI zitten, zou kunnen helpen om de prevalentie van adolescente obesitas te verminderen. Volledige resultaten van de studie zijn online beschikbaar in het nieuwste nummer van Pediatrics.

Eerdere studies hebben aangetoond dat er een correlatie bestaat tussen de korte slaap en overgewicht, maar tot nu toe hebben weinigen andere variabelen zoals tijd besteedt aan televisiekijken en fysieke activiteit kunnen uitsluiten. De nieuwe studie volgde 1000 Philadelphia-area middelbare scholieren van hun eerstejaars tot senior high school. Met tussenpozen van zes maanden werd aan de proefpersonen gevraagd hun slaappatroon te melden. Met hetzelfde interval werden lengte en gewicht gemeld en de BMI berekend De auteurs van de studie suggereren dat de resultaten verstrekkende gevolgen kunnen hebben en een hulp kunnen zijn bij het verminderen van het hoog aantal adolescenten met obesitas in de Verenigde Staten.

"De psychosociale en lichamelijke gevolgen van adolescente obesitas zijn goed gedocumenteerd, maar de toename is meer dan verdrievoudigd in de afgelopen vier decennia," zegt hoofdauteur Jonathan A. Mitchell, PhD, postdoc van het Centrum voor Klinische Epidemiologie en Biostatistiek aan de Penn Medicine. "Wat wij vonden bij het volgen van deze adolescenten is dat elk extra uur slaap geassocieerd is met een verminderde BMI voor alle deelnemers en de verlaging was des te groter naarmate de BMI hoger was. Het onderzoek is een verder bewijs dat meer slaap per nacht aanzienlijke voordelen heeft voor de gezondheid tijdens deze cruciale ontwikkelingsperiode. "

De onderzoekers vonden verder dat de invloed van slapen op de BMI zwakker was aan de onderkant van de BMI schaal. Zo werd elk extra uur slaap geassocieerd met slechts een geringe daling van BMI (0,07 kg/m2) in het 10e percentiel BMI. In vergelijking werd in het 50e percentiel een grotere vermindering van BMI waargenomen (0,17 kg/m2), en op de 90ste percentiel was een nog grotere vermindering van BMI zichtbaar (0,28 kg/m2). Belangrijk is dat de relatie tussen slaapduur en BMI bleef na correctie voor de tijd doorgebracht voor de computer-en televisieschermen en fysieke activiteit. Dit leidt tot de conclusie dat meer slaap kan bijdragen aan het voorkomen van adolescent overgewicht zelfs als met de invloed van computer, TV en fysieke inspanning rekening wordt gehouden.

Op basis van de resultaten suggereren de auteurs dat een verhoging van de slaap naar 8-10 uur per dag op de leeftijd van18 jaar zou resulteren in een 4 procent vermindering van het aantal jongeren met een BMI hoger dan 25 kg/m2. Met de huidige populatie zou een 4 procent reductie overeenkomen met ongeveer 500.000 minder zware adolescenten.

"Het voorlichten van jongeren over de voordelen van slaap en het informeren over slaaphygiëne praktijken hebben aangetoond weinig invloed te hebben op de adolescente slaapduur," zei Mitchell. "Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn het begin van de school te verlaten. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het verlaten van het begin van schooldag, zelfs met 30 minuten resulteert in een toename van slaap van 45 minuten. Aangezien uit onze studie blijkt dat toenemende slaap met een uur of meer zou kunnen leiden tot een lagere BMI, kan het uitstellen van de start van de schooldag helpen om overgewicht te verminderen bij adolescenten. "

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats