Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Rokers die stoppen verminderen de kans op hartkwalen sneller dan eerdere schattingen

Volgens een onderzoek gepresenteerd op de "American Heart Association's Scientific Sessions 2013" zijn sigarettenrokers ouder dan 65 jaar in staat om hun risico op hart- en vaatziekten sneller te verlagen tot het niveau van nooit rokers dan eerder gemeld wanneer zij met hun verslaving stoppen.

Een studie toonde aan dat oudere mensen die minder dan 32 "pakjaren" gerookt hebben - 3.2 pakjes (20 sigaretten per pakje) per dag en niet meer dan 10 jaar of minder dan een pakje per dag gedurende 30 jaar - gerookt hebben en het roken 15 of meer jaren geleden stopten, hun risico op het ontwikkelen van hartfalen of overlijden aan hartfalen, hartinfarcten en beroertes verlaagden tot op hetzelfde niveau als degenen die nooit hadden gerookt.

Eerder onderzoek toonde aan dat na 15 jaar of meer onthouding, rokers een zelfde cardiovasculaire sterfterisico bereikten als mensen die nooit rookten. Maar veel van de mensen in de studie waren in staat om hun risico te verminderen in minder dan 15 jaar (mediaan acht jaar).

"Het is goed nieuws ," zei Ali Ahmed, MD, MPH, senior onderzoeker en hoogleraar hart- en vaatziekten aan de Universiteit van Alabama in Birmingham School of Medicine 's. "Nu weten wij dat er een kans is om nog vlugger een cardiovasculaire gezondheid terug te krijgen."

Ahmed en zijn collega's analyseerden 13 jaar medische informatie verzameld uit de "Cardiovascular Health Study" gestart in 1989 en gefinancierd door het "National Heart, Lung and Blood Institute." Ze vergeleken 853 mensen die waren gestopt met roken 15 jaar voordien met 2557 mensen die nooit hadden gerookt.

Van de 853 exrokers hadden 319 minder dan 32 pakjaren gerookt . Pakjaren worden bepaald door de pakjes sigaretten gerookt per dag te vermenigvuldigen met het aantal jaren dat iemand heeft gerookt. Alle deelnemers waren ouder dan 65 jaar. De resultaten werden gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en ras.

Rokers die minder dan 32 pakjaren gerookt hadden maar 15 of minder jaren geleden waren gestopt, hadden een hoger risico te sterven aan oorzaken die niets met cardiovasculaire gezondheid te maken hadden, zoals kanker, chronische obstructieve longziekte en emfyseem. Exrokers die meer dan 32 pakjaren gerookt hadden vertoonden een hoger risico op overlijden aan verschillende medische aandoeningen.

"Roken is de meest vermijdbare oorzaak van vroegtijdig overlijden in Amerika - als je wil stoppen, doe het dan zo vlug mogelijk! " zei Ahmed.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats