Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Geen dure special effect maar “strenge” anti-rook reclames beïnvloeden het gedrag bij een deel van de hersenen

Rokers die deze “strenge” reclames bekeken hadden een maand later minder nicotine in hun urine.

PHILADELPHIA— Onderzoekers van de Perelman School of Medicine aan de University of Pennsylvania tonen aan dat een gedeelte van de hersenen die gedragswijzigingen activeert, grotere activiteit laat zien bij rokers die “strenge” anti-rook reclames bekeken t.o.v. degene die softere reclame bekeek, ongeacht de flitsende elementen zoals heldere of snel veranderende beelden, harde geluiden en onverwachte scenario.

Die rokers hebben ook aanzienlijk minder nicotine metabolieten (Een bij de stofwisseling betrokken stof die óf door de stofwisselingsprocessen kan zijn gevormd, óf uit het externe milieu kan zijn opgenomen)in hun urine wanneer het binnen een maand na het bekijken van deze reclame wordt getest aldus een nieuwe studie online gepubliceerd op 23 April in de Journal of Neuroscience.

Dit is de eerste keer dat uit onderzoek blijkt dat er een associatie is tussen cognitie en hersenen activiteit in reactie op de inhoud en indeling van televisie reclames en gedrag.

Tijdens een onderzoek bij 71 rokers die geen intentie hadden te willen stoppen, uit de Philadelphia omgeving, identificeerde het team, geleid door Daniel D. Langleben, MD, een psychiater in het centrum voor Studies van verslaving aan Penn Medicine, belangrijke hersengebieden die zich bezighouden met de verwerking van overtuigende communicatie met behulp van MRI of functionele magnetische resonantie beeldvorming. Zij ontdekten dat een deel van de hersenen die gedragsveranderingen aangeeft, — bekend als de dorsomedial prefrontale cortex (dMPFC) — grotere activering had als rokers een “strenge” anti-rook reclame i.p.v. een softere reclame bekeken.

Één maand nadat de reclames werden bekeken, verzamelden de onderzoekers monsters van de urine cotinine niveaus (metaboliet van nicotine) en zagen dat degenen die naar de “strenge” reclames hadden gekeken aanzienlijk minder cotinine in hun urine hadden ten opzichte van degenen die de softere reclames gezien hadden.

Zelfs reclames vol met aandachttrekkende tactieken, zijn niet effectiever in het verminderen van tabak inname tenzij hun argumenten sterk zijn. Echter reclames met sexy uitstraling en sterke argumenten, brachten meer resultaat.

"We onderzochten de 2 belangrijken issues van de media, de inhoud en de vorm, die hierin beide belangrijk zijn," zei Dr. Langleben, tevens universitair hoofddocent bij de Vakgroep Psychiatrie. "Als je iemand een niet overtuigende reclame laat zien dan maakt het niet uit wat je er nog aan extra’s toevoegt. Je kunt het sensationeel maken, maar in termen van doeltreffendheid, is de inhoud belangrijker dan de uitstraling. Het werkt overtuigender als de reclame stijlvol is dan vol zit met geavanceerde technieken en andere speciale effecten.

Volgens de auteurs, met inbegrip van de eerste auteur Mevr. Li-Wang, PhD, van het Annenberg overheidsbeleid Center aan de University of Pennsylvania maakt deze studie verbeterde methoden van ontwerp en evaluatie van de volksgezondheid reclame mogelijk. En het kan de vorm en de manier waarop advertenties worden geconstrueerd beïnvloeden.

Een in 2009 gedaan onderzoek door Dr. Langleben en collega's die alleen naar het format keken, zagen dat mensen een anti-rook reclame met weinig effecten beter wisten te herinneren dan een die veel aandachttrekkers bevatte. Dit was het eerste onderzoek die aantoonde aan dat low-key versus aandacht reclames verschillende patronen van activiteit stimuleerde, met name in de frontale cortex en temporele cortex. Deze nieuwe studie is het eerste longitudinaal onderzoek van de cognitieve gedragstherapie en neurophysical reactie op de inhoud en opmaak van uitgezonden anti-rook reclames.

"Dit legt de basis voor een op wetenschap gebaseerde evaluatie en ontwerp van overtuigende volksgezondheid reclame," aldus Dr. Langleben. "Een advertentie is slechts sterk als centraal argument, belangrijker dan de audiovisuele presentatie. Toekomstige onderzoeken moeten overwegen om aanvullende focusgroepen te gebruiken met meer technologische evaluaties, zoals reacties van de hersenen op deze reclames, in het begin of de reclame zelfs in zijn geheel te brengen.

Vertaling: Angelique Broers




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats