Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Roken verandert onze genen

Het feit dat roken een aanzienlijk gezondheidsrisico betekent, wordt tegenwoordig algemeen aanvaard. Uit nieuwe onderzoeksresultaten van de Universiteit van Uppsala en Uppsala Clinical Research Center blijkt dat roken meerdere genen verandert die geassocieerd kunnen worden met gezondheidsproblemen bij rokers, zoals een verhoogd risico op kanker en diabetes .

We erven de genen van onze ouders bij de geboorte. Later in het leven kan het genetisch materiaal door epigenetische veranderingen worden veranderd, namelijk chemische veranderingen van het DNA die de activiteit van de genen beïnvloeden. Dergelijke wijzigingen worden doorgaans veroorzaakt door veroudering, maar kan ook het gevolg zijn van omgevingsfactoren en leefstijl . In een studie, recentelijk gepubliceerd in het tijdschrift Human Molecular Genetics, hebben de onderzoekers onderzocht hoe de genen worden veranderd in rokers van tabak en niet-rokers. Ze konden een groot aantal genen identificeren die veranderd waren in rokers maar vonden een dergelijk effect niet in niet-rokers.

- Dit betekent dat de epigenetische veranderingen waarschijnlijk niet veroorzaakt worden door stoffen in de tabak, maar door de honderden verschillende elementen die zich vormen bij het verbranden van de tabak, zegt Åsa Johansson, onderzoeker bij de afdeling Immunologie, Genetica en Pathologie van de Universiteit van Uppsala en Uppsala Clinical Research Center, die de studie geleid heeft.

Het was al eerder bekend dat rokers een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van diabetes en vele soorten kanker, en een verminderde afweer hebben en een lagere kwaliteit van sperma. De resultaten van de studie toonden eveneens aan dat genen die het risico verhogen voor kanker en diabetes, of belangrijk zijn voor de immuunrespons, of zaadkwaliteit, door roken beïnvloed wordt.

- Onze resultaten geven dus aan dat het verhoogde ziekte risico dat geassocieerd wordt met roken gedeeltelijk een gevolg is van epigenetische veranderingen. Een beter begrip van het moleculaire mechanisme achter ziekten en verminderde lichaamsfuncties, zou kunnen leiden tot verbeterde medicijnen en therapieën in de toekomst, zegt Åsa Johansson.

Vertaling Shanti Onneweer




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats