Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Endometriose risico verbonden aan 2 pesticiden

Deze ernstige chronische aandoening treft tot 10 procent van de rijpe vrouwen.

Een studie aan het Fred Hutchinson Cancer Research Center heeft uitgewezen dat twee organochloorbestrijdingsmiddelen een verhoogd risico op endometriose veroorzaken, een aandoening die tot 10 procent van de reproductieve vrouwen belaagt.

Specifiek hebben onderzoekers waargenomen dat vrouwen met een hogere blootstelling aan twee pesticiden, beta - hexachloorcyclohexaan en mirex , een 30 tot 70 procent stijging van het risico op endometriose hadden.

De bevindingen zijn online gepubliceerd op Environmental Health Perspectives, een tijdschrift van de National Institute of Environmental Health Sciences, onderdeel van de National Institutes of Health .

Endometriose is een goedaardige aandoening die optreedt wanneer weefsel van de binnenkant van de baarmoeder naar buiten groeit en zich hecht aan andere structuren of organen. De aandoening maniefesteert zich meestal rond de eierstokken, de eileiders en de bekleding van de bekkenholte. De meest voorkomende symptomen zijn chronische bekkenpijn, pijnlijke menstruatie en onvruchtbaarheid .

"Voor veel vrouwen kunnen de symptomen van endometriose chronisch en slopend zijn, negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid en gerelateerde kwaliteit van het leven, op de persoonlijke relaties en de productiviteit op het werk" zei auteur Kristen Upson , Ph.D., die een predoctoraal onderzoek aan de Fred Hutch Universiteit van Washington leidde. Vandaag is ze werkzaam als postdoc aan de Epidemiologie Tak van de NIEHS .

"Omdat endometriose een oestrogeen gedreven conditie is, waren we geïnteresseerd in het onderzoeken van de rol van milieuchemische stoffen met oestrogene eigenschappen zoals organochloorbestrijdingsmiddelen, op het risico van de ziekte," zei ze .

De hoofdonderzoeker van de studie was Victoria Holt , Ph.D., van de Epidemiologie Research Unit in de Public Health Sciences Division bij Fred Hutch en hoogleraar epidemiologie aan de Universiteit van Washington School of Public Health .

"Dit onderzoek is belangrijk want endometriose is een ernstige aandoening die een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van het leven van een vrouw en waarvan we nog steeds niet weten waarom het zich ontwikkelt bij sommige vrouwen en bij andere niet " zei Holt. "Onze studie legt een stukje van de puzzel bloot."

De studie werd uitgevoerd onder leden van de Group Health Cooperative, één in Seattle gevestigde non-profit gezondheidszorgorganisatie. De studie omvatte 248 vrouwen met recent gediagnosticeerde endometriose en ter vergelijking 538 vrouwen zonder de ziekte .

"We vonden het interessant dat ondanks afgelopen decennia organochloorbestrijdingsmiddelen worden beperkt of verboden in de VS, deze chemische stoffen toch detecteerbaar waren in de bloedmonsters van vrouwen in onze studie en werden geassocieerd met een verhoogd risico op endometriose," zei Upson. "De boodschap van onze studie is dat hardnekkige chemicaliën in het verleden gebruikt, invloed kunnen hebben op de gezondheid van de huidige generatie en bij reproductieve vrouwen een hormonaal gedreven ziekte kan veroorzaken.

Van organochloorbestrijdingsmiddelen is in laboratoria aangetoond oestrogene eigenschappen te bezitten met nadelig effect op menselijke weefsels en voortplanting door in te werken op de functie van de baarmoeder en eierstokken en de hormonenproduktie.

"Voortgaand op de resultaten van het onderzoek is het aannemelijk dat organochloorbestrijdingsmiddelen het risico van een oestrogeen gedreven ziekte zoals endometriose kan verhogen," zei Upson. " We hopen dat onze bevindingen de mondiale beleidsvorming zal aanzetten om het gebruik van organochloorverbindingen verder aan banden te leggen."

Vertaald door Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats