Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Wat zijn de risico's van cyberpesten bij scholieren?

Gegevens van een enquête onder lagere en middelbare scholieren m.b.t. hun houding tot cyberpesten en online veiligheid, zal worden gepubliceerd in het International Journal of Social Media en interactieve leeromgevingen. De analyse van de resultaten toont aan dat veel kinderen worden gepest en er maar weinig zijn die iets begrijpen van internetveiligheid.

Stacey Kite, Robert Gable en Lawrence Filippelli van de Johnson & Wales University in Providence, Rhode Island, USA, onderzochten meer dan 4200 scholieren over hun kennis van mogelijke risico's, het juiste gebruik en hun gedrag op het internet en social networking sites, in het bijzonder betrekking tot gedragingen die kunnen leiden tot cyberpesten of contact hebben met potentiële internetmisbruikers. Het onderzoek is gebaseerd op de 47 items en vijf dimensies van de "Survey of kennis van internet risico en gedrag" (SKIRB).

Het team kwam er achter dat een alarmerend aantal scholieren, bijna een op de drie, gepest wordt op school. Zij vonden ook dat de betrokkenheid van de ouders bij het toezicht bij internet-activiteit laag is. Onder deze groep met ongeveer een derde van de lagere school en 17% van de middelbare scholieren meldden dat hun ouders hun internet gedrag volgen. Over het algemeen vonden de onderzoekers dat de scholieren weinig of geen kennis van internet veiligheid hadden.

Terwijl de ouders en verzorgers streven om kinderen goed te beschermen tegen gevaar meestal buiten het huis, is juist de omgeving waarin de zogenaamde digitale kinderen opgroeien heel anders dan de wereld waarin hun eigen ouders zijn opgegroeid. Informatie-en communicatietechnologie is tegenwoordig bijna overal aanwezig, bijna negen op de tien kinderen hebben toegang tot een computer en 93% van de tieners maken gebruik van het internet.

“De noodzaak om het gedrag van kinderen te controleren is steeds moeilijker geworden met de uitbreiding van het internet en mobiele telefoons. Kinderen zijn niet langer veilig in hun eigen huis of school. In feite kunnen uitlatingen op het internet gevaarlijker en bedreigender zijn omdat er vaak geen barrières zijn, "zegt het team.

Zij voegen daaraan toe dat het steeds duidelijker wordt dat veel tieners zich niet bewust zijn van de risico's van online asociaal gedrag, en hebben een "het zal mij niet gebeuren" houding. Helaas, dit gebrek aan begrip en frivole interpretatie zorgt ervoor dat ze er zelf mee leren omgaan en een ouder of volwassene niet erin betrekken wat zij er eventueel van vinden, waardoor ze makkelijker blootgesteld kunnen worden aan de echte gevaren in de offline wereld.

Het team meldt dat het onderwijzen van jongeren over de risico's op een niet-betuttelende manier net als hen te onderwijzen over respect en een open anti-pesten benadering m.b.t. vriendschappen van vitaal belang is om het risico van kinderen en tieners die zowel fysiek als psychologisch worden blootgesteld aan potentiële online schade, te beperken.

Vertaling: Angelique Broers




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats