Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Uitvoering Nederlandse levenslange gevangenisstraf in strijd
met het EVRM

Op 9 juli heeft de Grote Kamer van het Europese Hof tot bescherming van de Rechten van de Mens (het Hof) uitspraak gedaan in de zaak die drie levenslanggestraften tegen het Verenigd Koninkrijk hadden aangespannen (Vinter e.a). De uitspraak is van direct belang voor zowel de oplegging als de tenuitvoerlegging van de levenslange gevangenisstraf in Nederland.

Volgens de uitspraak van het Hof moet een levenslange straf verkortbaar zijn en uitzicht bieden op invrijheidstelling. De betrokken staat moet dan ook voorzien in een hiertoe geëigende procedure (‘dedicated mechanism’). Deze procedure moet bij oplegging van de straf bestaan. Zo niet, dan is de straf vanaf het begin in strijd met het verbod van een inhumane behandeling (artikel 3 EVRM).

Het Hof voert voor zijn standpunt in het bijzonder twee gronden aan. De eerste is dat de perspectiefloze straf het risico in zich bergt dat de veroordeelde niet kan boeten voor wat hij heeft misdaan; wat hij ook doet, hoe hij zich ook ontwikkelt, het biedt hem geen verlichting. Integendeel, de straf wordt zwaarder naarmate de tijd verstrijkt. Dat acht het Hof slecht te verenigen met de eis van proportionaliteit. Ook sluit het Hof zich aan bij de opvatting van het Duitse Constitutionele Hof dat een levenslange straf zonder perspectief in strijd is met de menselijke waardigheid.

Het Hof stelt vast dat meeste Europese landen zich bij de tenuitvoerlegging van levenslange straffen laten leiden door het beginsel van resocialisatie. Die landen kennen een procedure tot herbeoordeling van de straf en passen die toe. Dit resocialisatiebeginsel wordt bovendien internationaal gedeeld. Dit betekent dat tijdens de tenuitvoerlegging de mogelijkheid van rehabilitatie moet worden geboden.

De drie Engelsen zitten levenslange straffen uit die alleen wegens ‘terminale ziekte’ en ‘zware lichamelijke handicap’ kunnen worden verkort. Hoewel ook op andere gronden gratie zou kunnen worden verleend, is dat niet in de Engelse wetgeving vastgelegd en is het onzeker of, en zo ja wanneer, zij op basis van die gronden in aanmerking zouden komen voor invrijheidstelling. Een en ander biedt naar het oordeel van het Hof te weinig rechtszekerheid om te kunnen spreken van de vereiste verkortbaarheid van hun straf.

In Nederland kan een levenslanggestrafte net als in Engeland gratie vragen. De Minister van Veiligheid en Justitie beslist hierover. De Staatssecretaris en de Minister van Veiligheid en Justitie stellen echter dat van terugkeer in de samenleving geen sprake is tenzij gratie wordt verleend en dat een levenslange straf in beginsel levenslang moet duren. Tijdens de tenuitvoerlegging wordt volgens de bewindslieden ‘uiteraard’ niet aan resocialisatie gewerkt.

De overwegingen van het Hof geven aanleiding om te veronderstellen dat dit tenuitvoerleggingsbeleid in strijd is met artikel 3 van het Europese mensenrechtenverdrag. Zelfs oplegging van de straf is hierdoor kwestieus geworden.

Sedert zijn oprichting in 2008 jaar vraagt het Forum humane tenuitvoerlegging levenslange gevangenisstraf aandacht voor de onvolkomenheden van de Nederlandse gratieprocedure. Het ontwikkelde een voorstel voor de vereiste review (‘Wetsvoorstel VI voor levenslanggestraften’, www.forumlevenslang.nl). Dit voorstel voorziet in een procedure die de veroordeelde de mogelijkheid biedt de noodzaak van verdere tenuitvoerlegging van de straf aan een rechter voor te leggen. Met deze procedure wordt voldaan aan de door het Hof geformuleerde voorwaarden. Het Forum ziet de uitspraak van het Hof daarom als een krachtige ondersteuning van het wetsvoorstel.




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats