Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Onderzoekers identificeren een vroege voorspeller voor glaucoom

Resultaten van een 10-jaar durende studie gepubliceerd in het tijdschrift van de American Academy of Ophthalmology suggereren een nieuw detectiemiddel.

UIt een nieuwe studie blijkt dat bepaalde veranderingen in de bloedvaten in het netvlies van het oog een vroege waarschuwing kunnen zijn dat een persoon een verhoogd risico op glaucoom heeft, een oogziekte die langzaam de mensen van hun dieptezicht berooft. Met behulp van diagnose-foto's en andere gegevens van de Australische Blue Mountains Eye Study, toonden de onderzoekers aan dat patiënten met abnormaal smalle netvliesbloedvaten bij het begin van de studie ook degenen waren die de meeste kans op glaucoom hadden binnen de 10 jaar. Als dit bevestigd wordt door verder onderzoek kan dat aan oogartsen een nieuwe manier geven om de personen te identificeren en te behandelen die het meest kwetsbaar zijn voor verlies van het gezichtsvermogen door glaucoom. De studie werd onlangs online gepubliceerd door Ophthalmology, het tijdschrift van de American Academy of Ophthalmology.

Open-hoek glaucoom (OAG), de meest voorkomende vorm van de ziekte, treft bijna drie miljoen mensen in de VS en 60 miljoen wereldwijd. Gezichtsverlies treedt op wanneer glaucoom de oogzenuw beschadigt, het deel van het oog dat beelden overbrengt van het netvlies naar de hersenen. Helaas, omdat glaucoom geen symptomen heeft, weten veel mensen niet dat ze de ziekte hebben tot een goed deel van hun zicht verloren is gegaan. Vroege detectie is cruciaal voor het behandelen van glaucoom om gezichtsverlies te voorkomen.

De bevindingen van de nieuwe studie, onder leiding van Paul Mitchell, MD, PhD, van het Centrum voor Vision Research, Universiteit van Sydney, ondersteunt het concept dat abnormale vernauwing van retinale bloedvaten een belangrijke factor is in het vroegste stadium van OAG. Uit onderzoek van bijna 2.500 deelnemers bleek dat OAG risico op een periode van 10 jaar ongeveer vier keer hoger lag bij patiënten bij wie de netvliesaderen het smalst waren toen de studie begon.

Geen van de deelnemers had een diagnose van OAG bij aanvang van de studie. Vergeleken met de studiegroep als geheel, waren de patiënten die werden gediagnosticeerd met OAG over de periode van 10 jaar ouder, hadden een hogere bloeddruk of hogere intra-oculaire druk bij aanvang van de studie en waren meestal vrouwen. Verhoogde intraoculaire druk of druk binnenin het oog, wordt vaak gevonden bij OAG. De onderzoeksresultaten werden gecorrigeerd voor leeftijd, familiegeschiedenis van glaucoom, roken, diabetes, hoge bloeddruk, en andere relevante factoren.

"Onze resultaten suggereren dat één op computer gebaseerde fototool ontworpen om vernauwing van het kaliber of diameter van de netvliesaders, te detecteren, effectief kunnen bijdragen tot het identificeren van de personen met het meeste risico op open-hoek glaucoom," zei Dr Mitchell. "Een dergelijk instrument zou ook verantwoord zijn voor het meten van de bloeddruk en andere factoren die kunnen bijdragen tot bloedvat veranderingen. Vroege opsporing zou oogartsen de mogelijkheid geven om patiënten te behandelen voordat schade aan de oogzenuw optreedt en zou ons de beste kans voor bescherming van hun zicht bezorgen."

Een symptoomloze oogziekte, zoals glaucoom benadrukt het belang van regelmatig oogonderzoek. De American Academy of Ophthalmology raadt iedereen aan vanaf de leeftijd van 40 jaar een volledig oogonderzoek door een oogarts te laten uitvoeren en dit te herhalen volgens een bepaald schema geadviseerd door de dokter.

Ter gelegenheid van de maand van glaucoom, moedigt de organiserende Academie de mensen aan om meer te leren over de ziekte bekend als "de verraderlijke dief van het zicht." Mensen die een familiegeschiedenis van glaucoom hebben, of die Afro-Amerikaanse of Spaans bloed in zich dragen, kunnen een hoger risico hebben. Voor meer informatie over glaucoom, de risicofactoren en behandeling opties, surf naar http://www.geteyesmart.org/eyesmart/

Andre Teirlinck


 

 


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats