Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


UCSF onderzoek vindt nieuw verband tussen obesitas en vroege achteruitgang van de nierfunctie

Een nieuwe door UCSF geleide studie van bijna 3000 individuen koppelt obesitas aan de ontwikkeling van nierziekte. Het werk toont ook aan dat, mits goed gemeten, dalingen in de nierfunctie kunnen worden opgespoord lang voordat de opkomst van andere obesitas-gerelateerde ziekten zoals diabetes en hoge bloeddruk opduiken.

Gezonde nieren zijn essentieel voor de goede werking van het hart en de hersenen evenals het skelet en het immuunsysteem en het onderzoek vraagt extra aandacht van de artsen om vroeg in te grijpen bij obesitas patiënten.

"We worden steeds groter en groter op jongere leeftijd zodat de problemen die direct gerelateerd zijn aan overgewicht vaker vroeger in de leeftijd beginnen", zegt Vanessa Grubbs, MD, UCSF assistent hoogleraar in de geneeskunde en hoofdauteur van de nieuwe studie. "Nog voor wij de ziekte kunnen diagnosticeren is de achteruitgang van de nierfunctie al bezig. Is het omkeerbaar? We zijn niet zeker. Vermijdbaar? Het spreekt vanzelf van wel. "

De nieuwe studie werd online gepubliceerd in het "American Journal of Kidney Diseases" van 2 december 2013. Grubbs en senior auteur Kirsten Bibbins-Domingo PhD, MD, professor in de geneeskunde, leidden een team dat de waarde van gezondheidsgegevens over 10 jaar analyseerde vanuit CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults) , een nationaal onderzoek dat de gezondheid van duizenden jonge volwassenen - zwarten en blanken -heeft gevolgd sinds het begin van 1985.

De 2891 CARDIA deelnemers opgenomen in de studie werden ingedeeld in vier groepen van body mass index (BMI) : normaal gewicht, overgewicht, obesitas en extreem zwaarlijvig. In het begin van de studie werden patiënten gevolgd van gemiddeld 35 jaar die een normale nierfunctie hadden en andere met hoger BMI bij wie de nierfunctie aan de rand van de normale werking zat. De nierfunctie verminderde na verloop van tijd bij alle deelnemers maar de daling was beduidend groter en sneller bij zwaardere patiënten.

"Waar wij rekenden op invloed op diabetes, hoge bloeddruk en ontstekingsprocessen was de body mass index ook een voorspeller van de nierfunctie achteruitgang, dus er was iets unieks gevonden dat de achteruitgang van de nierfunctie kon detecteren nog voor de feitelijke nierziekte zich meldde," zei Grubbs , een geleerde van de 'Robert Wood Johnson Foundation Harold Amos Faculty Development Program'.

Een voordeel van de CARDIA dataset is dat in het tiende jaar van de studie CARDIA onderzoekers begonnen de nierfunctie te bepalen door het meten van de bloedniveaus van een proteïne als cystatine- C in plaats van creatinine niveaus . Cystatine C niveau is een meer gevoelige marker voor subtiele veranderingen in de nierfunctie zelfs wanneer ze zich voordoen binnen wat artsen beschouwen als normaal bereik.

"Het feit dat we in staat waren om deze marker te gebruiken om de achteruitgang van de nierfunctie te zien lang voordat de patiënten zouden worden beschouwd als een chronisch nierpatiënt is het goed om problemen sneller te kunnen opsporen en hopelijk vlugger te kunnen ingrijpen" zei Grubbs die is aangesloten bij het 'Renal Center op het UCSF verbonden aan het 'San Francisco General Hospital and Trauma Center' (SFGH). Bibbins - Domingo is een oud student van het "Harold Amos Robert Wood Johnson' programma en leidt het Centrum voor kwetsbare bevolkingsgroepen op SFGH .

Vertaling Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats