Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


9/11 hulpverleners lijden aan nierschade als gevolg van luchtverontreinigende stoffen

Hoe hoger de blootstelling aan deeltjes, hoe groter de nierbeschadiging

Veel van de eerste hulpverleners op Ground Zero na de 9/11 tragedie werden blootgesteld aan stof, rook, glasvezels en zware metalen. Blootstelling aan hoge concentraties van dergelijke deeltjes veroorzaakten aanzienlijke schade aan de nieren bij deze eerste hulpverleners, dit volgens een onderzoek dat gepresenteerd werd tijdens de ASN Kidney Week van 9 november 2013 in het Georgia World Congress Center in Atlanta, GA.

Het team toonde eerder al afwijkingen aan het hart en longen bij eerste hulpverleners bij 9/11. In deze laatste studie evalueerden de onderzoekers achtereenvolgens 183 ingeschreven eerste hulpverleners van het WTC-CHEST Program, een deelgroep van het World Trade Center Clinical Center of Excellence. Deelnemers verstrekten informatie over blootstelling aan fijnstof, de blootstelling score werd berekend op basis van de nabijheid van Ground Zero, tijd van aankomst en de duur van de blootstelling.

Nieronderzoeken toonden een lineaire trend tussen de mate van blootstelling aan fijnstof en de mate van een slechte nierfunctie. De deelnemers met de hoogste blootstelling aan fijnstof hadden een beduidend slechtere nierfunctie dan die met een lage blootstelling.

”We zagen in dit cohort een statistisch significante onafhankelijke relatie tussen een hoge blootstelling aan fijnstof met albuminurie, na controle voor relevante risicofactoren,” meldde hoofdauteur Mary Ann McLaughlin, MD (Icahn School of Medicine at Mount Sinai). ”Deze bevinding maakt de weg vrij voor toekomstige studies over milieurisico’s en inflammatie in de pathogenese van albuminurie.”

Vertaald door Lia Keizer




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats