Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Verdubbeld risico op nierziekte bij gebruik van fluoroquinolonen antibiotica

Volgens een studie gepubliceerd in CMAJ (Canadian Medical Association Journal) wordt het risico van een acute nierziekte verdubbeld bij mensen die orale fluoroquinolonen antibiotica nemen.

Fluorochinolonen, inclusief ciprofloxacine, levofloxacine en moxifloxacine, zijn vaak breed-spectrum antibiotica meestal gebruikt om de luchtwegen en urogenitale infecties te behandelen. Casestudie rapporten hebben acute nierschade aangetoond en de bijsluiters geven een waarschuwing voor nierfalen. Echter wanneer orale fluorochinolonen worden voorgeschreven in de klinische praktijk wordt mogelijke nierschade niet in overweging genomen.

Onderzoekers uit de VS en Canada ondernamen een ​​studie om te bepalen welke risico's van acute nierschade voorkwamen bij het gebruik van orale fluoroquinolonen bij volwassen mannen rond de 40 ingeschreven in de VS LifeLink Health Plan Claims Database tussen 2001 en 2011. Er waren 1.292 gevallen van acute nierziekte op 12.651 gecontroleerden. De onderzoekers sloten mensen uit die een geschiedenis hadden van chronische nierziekte of dialyse omdat deze het risico van acuut letsel kunnen vergroten.

Zij vonden dat actueel gebruik van orale fluoroquinolonen het risico van acute nierschade verhoogde en het hoogst was met ciprofloxacine en moxifloxacine Gebruik in het verleden verhoogde het risico niet. Hetzelfde werd vastgesteld met het gebruik van azitromycine of amoxicilline. Ze vonden ook dat gelijktijdig gebruik van een orale fluoroquinolonen en een renine-angiotensine-systeem blokker, een populaire klasse van cardiovasculaire medicatie, het risico van acuut nierfalen 4,5 maal verhoogde.

"We vonden een tweevoudig verhoogd risico op acute nierschade bij ziekenhuisopname met het gebruik van fluoroquinolonen antibiotica bij volwassen mannen, met behulp van twee analytische technologieën," schrijven Dr Mahyar Etminan, van de Child & Family Research Institute, Afdeling Kindergeneeskunde, Universiteit van British Columbia, en de Provinciale Health Services Authority en zijn medeauteurs.

"De tweevoudig verschil in risico bij de huidige gebruikers suggereert dat acute nierschade secundair aan fluoroquinolon gebruik een acute bijwerking is."

De auteurs stellen dat de artsen zich bewust moeten zijn van de risico's van nierschade bij het voorschrijven van medicijnen. "Alhoewel het duidelijk is dat het risico van overlijden ten gevolge van ernstige infecties opweegt tegen de risico's verbonden aan het gebruik van fluoroquinolonen, verhoogt het potentieel voor acute nierschade het belang van zorgvuldig voorschrijven," concluderen zij.

Vertaling Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats