Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Publiek wil etiketten voor nanotech voedsel - en ze zijn bereid om ervoor te betalen

Nieuw onderzoek van de North Carolina State University en de University of Minnesota wijst uit dat mensen in de Verenigde Staten etiketten willen op voedingsmiddelen die nanotechnologie gebruiken – maakt niet uit of de nanotechnologie in de voedingsmiddelen wordt gebruikt of in de verpakking van levensmiddelen. Het onderzoek toont ook aan dat veel mensen bereid zijn om meer te betalen voor de etikettering.

"We wilden weten of mensen willen dat nanotechnologie in voeding moet worden geėtiketteerd, en de overgrote meerderheid van de deelnemers aan onze studie willen dat," zegt Dr Jennifer Kuzma, senior auteur van een paper over het onderzoek en Goodnight-Glaxo Wellcome Distinguished Professor Bestuurskunde aan de NC State. "Onze studie is het eerste onderzoek in de VS waarbij een diepgaand focusgroep benadering is gebruikt om de publieke perceptie te begrijpen over nanotechnologie in voeding."

De onderzoekers stelden zes focusgroepen samen - drie in Minnesota en drie in Noord-Carolina - en gaf de deelnemers aan de studie wat basisinformatie over nanotechnologie en het gebruik ervan in levensmiddelen. De deelnemers werd vervolgens een reeks vragen voorgelegd waarin wordt geadresseerd of nanotechnologie levensmiddelen moeten worden geėtiketteerd. Deelnemers kregen ook een follow-up onderzoek toegestuurd binnen een week na hun focusgroep bijeenkomst.

Deelnemers aan de studie gaven opvallend veel steun aan etikettering voor producten waarin nanotechnologie was toegevoegd aan het voedsel zelf, al waren ze ook voorstander van etikettering van producten waarin nanotechnologie alleen was verwerkt in de verpakking van levensmiddelen.

Echter, de vraag om etikettering is geen indicatie dat mensen per se tegen het gebruik van nanotechnologie in voedselproducten zijn. Bijvoorbeeld, veel studie deelnemers gaven aan het gebruik van nanotechnologie om voedsel voedzamer te maken of het een langere houdbaarheid te geven te steunen - maar ze wilde nog steeds dat die producten worden geėtiketteerd.

"Mensen hebben nuances aangebracht in hun perspectief over dit," zegt Kuzma. "Ze willen etikettering, maar ze willen ook toegang tot betrouwbare, op onderzoek gebaseerde informatie over de risico's van gelabelde producten -. Zoals een Food and Drug Administration website met aanvullende informatie over gelabelde producten"

De onderzoekers vonden ook dat ongeveer 60 procent van de deelnemers aan de studie die reageerden op het follow-up onderzoek bereid waren om een extra 5 tot 25 procent van de prijs van het product te betalen voor ofwel nanotechnologie-vrije producten of voor nanotechnologie etikettering.

Het papier, "Hongerig voor informatie: Publieke Houding Tegenover Voedsel Nanotechnologie en Labeling," werd online gepubliceerd op 7 oktober, in Review of Policy Research. Hoofdauteur van de studie is Jonathan Brown, een voormalig student aan de Universiteit van Minnesota. Het werk werd ondersteund door de National Science Foundation subsidie SES-0709056.

Vertaald door Ingrid




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats