Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Nieuw beeldvormend onderzoek toont verhoogd ijzer aan in de hersenen in het vroegste stadium van MS

Hoewel het al meer dan een eeuw bekend is dat ijzer afzettingen in de hersenen een rol spelen in de pathologie van multiple sclerose, helpt nieuw beeldvormend onderzoek door de Western University (London, Canada), een antwoord te vinden op de vraag of deze ophopingen een oorzaak of een gevolg zijn van deze ziekte. Tijdens de studie, onder leiding van Rabi Menon PhD van het Robarts Research Institute, werden er ijzerafzettingen gevonden in de diepe grijze materie, wat aanduidt dat de ophoping zich zeer vroeg in het ziekteproces voordoet. De onderzoekers vonden ook aanwijzingen die meer twijfel opriepen over het bestaan van de controversiële behandelingstherapie voor MS. Het onderzoek verscheen in een vroege publicatie online in Multiple Sclerose and Related Disorders.

Menon en promovendus Matthew Quinn gebruikten 3-Tesla Magnetic Resonance Imaging (MRI) om 22 patiënten met klinisch geïsoleerd syndroom (CIS) te scannen. Dit zijn patiënten die een klinische aanval hebben gehad, tenminste de helft van hen zal gediagnosticeerd worden met MS. De anderen kunnen een andere ziekte hebben. Zestien jarigen en sekse overeenkomende controles werden bestudeerd.

”We wilden weten of de ijzer afzettingen vroeg in het proces voorkomen, of dat het iets is dat zich ophoopt in de tijd dat de ziekte vordert,” zegt Menon, die een Canada Research Chair in Functional Magnetic Imaging heeft. ”We bestudeerden ook de aderen die de afvoer van de hersenen verzorgen en we zochten naar een verband tussen de diameter van deze aders en de ijzerstapeling. Een van de redenen om dit te doen, was natuurlijk de door Paolo Zamboni voorgestelde hypothese dat als je smalle halsaderen hebt dat dit aanleiding zou kunnen geven tot extra ijzer wat op zijn beurt kan leiden tot MS.”

De wetenschappers vonden ijzer afzettingen in de CIS-groep die ruim boven de hoeveelheden waren van de waarden die in de controlegroep werden gevonden. De MRI’s onthulden voor de eerste keer ook subtiele schade aan de witte materie van de hersenen, zelfs in dit vroege stadium. De onderzoekers vonden ook geen verband tussen de ijzer-afzettingen en de doorsnede van de aders.

”Terwijl het ijzer in de hersenen dus correleert met de beperking van de personen, correleert het ijzer in de hersenen niet met de werkelijke doorsnede van de halsaderen. De hypothese van Zamboni is dus onjuist voor wat betreft dat het ijzer gerelateerd is aan een of andere verstopping.” Menon vond vernauwde aderen zowel in de controle groep als in de CIS groep, en beide groepen hadden aan een zijde smallere aderen dan aan de andere zijde.

Menon hoopt dat dit beeldvormend onderzoek zal leiden tot een eerdere diagnose van MS. Hij is van plan om de patiënten, gedurende de komende twee jaar, elke vier maanden na te lopen, om met terugwerkende kracht te zien wat kenmerkend is voor die patiënten die gediagnosticeerd gaan worden met MS vergeleken met degenen die dat niet worden.

”We kijken naar een paar verschillende benaderingen van diagnostiek met behulp van dit beeldvormend onderzoek. Bij verdachte MS-gevallen - de allereerste keer als ze verschijnen in de kliniek en ze een abnormaal hoge hoeveelheid ijzer hebben in de frontale cortex van de hersenen - is het waarschijnlijk een vrij goede aanwijzing dat ze MS hebben of een andere ziekte in de witte materie van de hersenen.” Dit onderzoek werd voornamelijk gefinancierd door de Canadian Institutes of Health Research.

MS is de meest voorkomende neurologische ziekte bij jonge volwassenen met symptomen die verlies van evenwicht, gestoorde spraak, dubbelzien, extreme vermoeidheid en verlamming omvatten.

Vertaald door Lia Keizer




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats