Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Nieuwe studieontdekt gas dat afbraak van ozon veroorzaakt

Wetenschappers van de universiteiten van York en Leeds hebben een belangrijke ontdekking gedaan over de oorzaak van de vernietiging van de ozonlaag boven de oceanen.

Zij hebben vastgesteld dat de meerderheid van het ozonafbrekende jodiumoxide boven de oceaan gevormd wordt door een tot voor kort onbekende mariene bron. Het onderzoeksteam ontdekte dat de belangrijkste bron van jodiumoxide ontstaat door de uitstoot van hypoiodous zuur (HOI) - een gas nog niet beschouwd als zijnde afkomstig uit de oceaan - samen met moleculair jodium (I2).

Sinds de jaren 70, toen methyljodide (CH3I) massaal werd aangetoond in de oceaan, is de aanwezigheid van jodide in de atmosfeer hoofdzakelijk verklaard uit de emissie van organische verbindingen afkomstig van fytoplankton (microscopische zeeplanten).

Dit nieuwe onderzoek, dat is gepubliceerd in Nature Geoscience, bouwt voort op een eerdere studie waaruit blijkt dat reactief jodium samen met broom in de atmosfeer verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van grote hoeveelheden ozonin de lagere atmosfeer boven de tropische Atlantische Oceaan. Ongeveer 50 procent meer dan voorspeld door de meest geavanceerde klimaatmodellen.

De wetenschappers produceerden in een reeks laboratoriumexperimenten gasvormige emissies van anorganische jodium om zo de reactie van jodide met ozon na te gaan. Daaruit bleek dat de reactie van jodide met ozon leidt tot de vorming van zowel moleculair jodium als van hypoiodous zuur. Met behulp van laboratorium modellen laten ze zien dat de reactie van ozon met jodide op het zee-oppervlak goed zou zijn voor ongeveer 75 procent van de waargenomen jodiumoxide niveaus boven de tropische Atlantische Oceaan.

Professor Lucy Carpenter, van het departement Chemie van York, zei: "Ons laboratorium en modelleringsstudies tonen aan dat deze gassen ontstaan uit de reactie tussen atmosferische ozon met jodide boven het zee-oppervlak, met een snelheid die van groot belang is voor de chemie van de mariene atmosfeer.

"Ons onderzoek toont een belangrijke negatieve feedback aan voor ozon, een soort zelfvernietiging mechanisme, hoe meer ozon er is, hoe meer gasvormige halogenen ontstaan ​​die het weer vernietigen. Het onderzoek heeft ook implicaties voor de manier waarop radionucliden van jodium, in zee uitgestoten doornucleaire opwerkingsinstallaties, opnieuw in de atmosfeer kunnen worden gebracht. "

Professor John Plane van de Universiteit van Leeds zegt: "Dit mechanisme van het vrijkomen van jodium in de atmosfeer is bijzonder belangrijk voor tropische oceanen, waar metingen laten zien dat er meer jodide in zeewater beschikbaar is om te reageren met ozon. De snelheid van het proces lijkt ook hoger in warmer water. De negatieve feedback voor ozon moet daarom bijzonder belangrijk zijn voor het verwijderen van ozon uit de verontreinigingen veroorzaakt door de grote kuststeden in de tropen. "

Robertus


 

 


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats