Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Hogere gehaltes lood in bloed aangetroffen bij kinderen woonachtig in de buurt van gifbelten, met als gevolg een lager IQ

Een onderzoeker van Mount Sinai schat dat blootstellen aan lood geestelijke achterstand bij 6 op de 1000 kinderen, die in de buurt van zulke plaatsen wonen, kan veroorzaken.

Kinderen die in de buurt wonen van gifbelten in landen met een laag en gemiddeld inkomen zoals India, de Filippijnen en Indonesië kunnen een hoger loodgehalte in hun bloed ondervinden en een hogere verbreiding van geestelijke achterstand, volgens een onderzoek dat werd gepresenteerd door Kevin Catham-Stephens, arts en pediatrisch mandaathouder voor Gezondheid en Milieu bij de Icahn Universiteit voor Geneeskunde van Mount Sinai, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Verenigingen van Universiteiten voor Kindergeneeskunde (PAS) op 6 mei jl. in Washington, DC.

Het onderzoek met de titel "Kinderen belast met ziekte door blootstellen aan lood bij gifbelten in landen met een laag en gemiddeld inkomen in 2010", was een verenigde samenwerking tussen Mount Sinai en het Blacksmith Instituut.

Onderzoekers hebben de loodgehaltes gemeten in de bodem en in het drinkwater van 200 gifbelten in 31 landen en daarna de loodgehaltes in het bloed bij 779.989 kinderen, die mogelijk waren blootgesteld aan lood van die plaatsen in 2010.
Het loodgehalte in bloed liep van 1.5 tot 104 µg/dL, met een gemiddelde van 21 µg/dL bij kinderen van vier jaar en jonger. Volgens Dr. Catham-Stephens, de hoofdauteur van dit onderzoek, kunnen deze hogere loodgehaltes in bloed resulteren in een gemiddeld verlies van vijf tot acht IQ punten per kind en een verbreiding van een gematigde geestelijke achteruitgang bij 6 op de 1000 kinderen.

"Het gemiddelde loodgehalte in bloed bij een Amerikaans kind in ongeveer 1.3 µg/dL," aldus Dr. Catham-Stephens. "Ons onderzoek kwam uit op een gemiddeld te voorzien loodgehalte in bloed van 21 µg/dL, wat zeer hoog is. Lood heeft serieuze consequenties voor de gezondheid, ook op lange termijn, zoals de mogelijke aantasting van de cognitieve ontwikkeling bij kinderen en het veroorzaken van geestelijke achterstand. Het criterium voor geestelijke achterstand ligt bij een IQ onder de 70.

"Op wereldniveau accentueert deze analyse het belang om meer publieke fondsen toe te kennen aan gezondheid om met lood besmette gifbelten in deze landen te onderkennen, evalueren en te saneren", zegt Philip Landrigan, arts, Master en President Algemene Gezondheid van de Icahn Universiteit van Mount Sinai, een van de auteurs van het onderzoek. "Om verdere schadelijke gevolgen voor neurologische ontwikkeling bij kinderen te voorkomen, zouden deze landen een programma dienen te ontwikkelen om gifbelten en blootstellen aan lood te verminderen."

"Dit onderzoek is belangrijk omdat, zover wij weten, de belasting van ziekte door deze gifbelten nooit eerder is berekend," aldus Dr. Catham-Stephens. "We tonen hiermee aan dat kinderen die langdurig werden blootgesteld aan gifbelten in landen met een laag en gemiddeld inkomen hoge loodgehaltes in hun bloed zouden hebben gehad."

Iris van Loenen
www.bbarcoiris.com




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats