Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Cardio (fitness) mogelijke sleutel tot genezing leverkanker

In een recent onderzoek met muizen op wereldniveau is aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging de de kans op het ontwikkelen van lever kanker vermindert, wat hoopgevend is voor mensen die het risico lopen hepatocellulair carcinoom te ontwikkelen (HCC).

Het onderzoek dat werd geïntroduceerd tijdens het Internationale Lever Congres TM 2013 betrof 2 groepen muizen, waarvan de ene groep onder controle stond van een dieet en de andere groep voeding met een hoog vetgehalte kreeg, waarna ze in verschillende lichaamsbeweging- en sedentaire (op een plaats blijvend) groepen werden verdeeld. De muizen in de trainingsgroepen renden 60 minuten per dag in een gemotoriseerde tredmolen, vijf dagen per week.

Na 32 weken regelmatige lichaamsbeweging had 71% van de muizen die onder controle stonden van het dieet tumoren ontwikkeld groter dan 10 mm versus 100% in de sedentaire groep. Daarnaast was het gemiddelde aantal en de grootte van HCC tumoren in de lichaamsbeweging groep verminderd in vergelijking met de sedentaire groep.

Opleidings adviseur van het EASL, prof Jean-Francois Dufour, zei dat de uitkomsten een beduidend voordeel lieten zien van regelmatige lichaamsbeweging ten aanzien van de ontwikkeling van HCC. Lichaamsbeweging verminderde het aantal non-alcoholische vervette lever aandoeningen bij muizen die voeding met een hoog vetgehalte hadden gekregen. Hij zei: "we weten dat door moderne, ongezonde levensstijlen de kans op het ontwikkelen van een non-alcoholische vervette lever toeneemt, wat kan leiden tot leverkanker; maar het was tot nog toe onbekend of regelmatige lichaamsbeweging het risico op het ontwikkelen van HCC zou verminderen.

Dit onderzoek is van grote betekenis omdat het de deur opent naar verdergaande studies die kunnen bewijzen dat regelmatige lichaamsbeweging de kans op het ontwikkelen van HCC bij mensen kan verminderen."

Prof. Jean-Francois Dufour voegde daar nog aan toe: "De resultaten zouden op den duur kunnen leiden tot enige tastbare voordelen voor mensen die met leverkanker te maken krijgen en ik kijk uit naar studies die in de toekomst op dit gebied van importantie zullen verschijnen. De prognose voor leverkanker patienten is vaak wrang daar er maar een deel van de patienten geschikt is om behandelingen te ondergaan die kans bieden op genezing, dus elk soort positief nieuws in deze arena is zeer welkom."

HCC is een vorm van kanker die ontstaat in de levercellen en is een van de meest gewone soorten onder de tumoren. Wereldwijd beslaat HCC ongeveer 5,4% van alle kankergevallen en veroorzaakt het 695,000 doden per jaar, waarvan 47,000 doden in Europa per jaar. Het is de 5e meest voorkomende oorzaak van kanker bij mannen en de 8e bij vrouwen.

Disclaimer: de gegevens waaraan wordt gerefereerd in dit artikel zijn gebaseerd op de (bij ons) ingediende samenvatting. Meer recente gegevens worden mogelijk gepresenteerd tijdens het Internationale Lever Congres TM 2013.

Iris van Loenen
www.bbarcoiris.com


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats