Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Kruidenproducten bevatten veel vulmiddelen

Consumenten van natuurlijke gezondheidsproducten let op. Volgens nieuw onderzoek aan de Universiteit van Guelph bevat het merendeel van de kruidenproducten op de markt ingrediënten die niet op het etiket vermeld staan nl. goedkopere alternatieven en vulstoffen.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift BMC Medicine, gebruikte DNA- barcoding technologie om 44 kruiden-producten verkocht door 12 bedrijven te testen. Slechts twee van de bedrijven gebruikten authentieke producten zonder vervangingen, verontreinigingen of vulstoffen. Bijna 60 procent van de kruidenproducten bevatten plantensoorten die niet op het etiket vermeld stonden.

Onderzoekers ontdekten producktsubstitutie in 32 procent van de monsters. Meer dan 20 procent van de producten bevatten vulstoffen van rijst, sojabonen en tarwe die niet op het etiket vermeld staan. "Verontreiniging en substitutie in kruidenproducten betekenen aanzienlijke gezondheidsrisico's voor de consument" aldus hoofdauteur Steven Newmaster professor in de integratieve biologie en directeur van het Guelph Biodiversity Institute van Ontario (BIO), de thuisbasis van het Canadese Centrum voor DNA barcoding .

"We vonden verontreiniging in verschillende producten van planten die toxiciteit, bijwerkingen en/of negatieve interactie met andere kruidensupplementen en medicijnen kunnen veroorzaken."

Een product geëtiketteerd als sint-janskruid bevatten Senna Alexandrina, een plant met laxerende eigenschappen. Het is niet bedoeld voor langdurig gebruik, kan chronische diarree en leverschade veroorzaken en een negatieve wisselwerking hebben met immune cellen in de dikke darm. Diverse kruidenproducten bevatten Parthenium hysterophorus (moederkruid), dat zwelling en gevoelloosheid kan veroorzaken in de mond, aften en misselijkheid. Het reageert ook met geneesmiddelen gemetaboliseerd door de lever .

Een ginkgo product was verontreinigd met Juglans nigra (zwarte walnoot) waarbij mensen in gevaar kunnen gebracht worden met notenallergie. Ongelabelde vulstoffen zoals tarwe, soja en rijst zijn ook een bron van zorg voor mensen met een allergie of die op zoek zijn naar glutenvrije producten, zei Newmaster. "Het is gangbare praktijk geworden om in natuurproducten vulmiddelen te mengen met actieve ingrediënten. De consument heeft echter het recht om langs de lijst van ingrediënten alle plantensoorten te kennen die in zijn product verwerkt zitten.

Tot nu toe was het controleren van wat er in capsules of tabletten zit een uitdaging, zei Newmaster. Zijn onderzoeksteam ontwikkelde standaard methoden en testen met behulp van DNA barcoding om ingrediënten in kruidenproducten te identificeren en te authenticeren.

"Er is een behoefte om de consument te beschermen tegen de economische en gezondheidsrisico's in verband met kruidenproducten fraude. Momenteel zijn er geen normen voor de authenticatie van kruidenproducten." "Geneeskrachtige kruiden vormen nu het snelst groeiend segment van de Noord-Amerikaanse markt voor alternatieve geneeskunde met meer dan 29.000 kruidensubstanties," zei hij. Meer dan 1.000 bedrijven wereldwijd maken medicinale plantproducten ter waarde van meer dan $ 60.000.000.000 per jaar .

Ongeveer 80 procent van de mensen in ontwikkelde landen maken gebruik van natuurlijke gezondheidsproducten waaronder vitaminen, mineralen en kruiden .

Canada heeft de natuurlijke gezondheidsproducten gereguleerd sinds 2004 . Regelgevers worden geconfronteerd met een achterstand van vergunningsaanvragen en voor duizenden producten op de markt ontbreekt een volledige productlicentie. Wereldwijd bestaat het probleem van regelgeving voor natuurlijke gezondheidsproducten die de samenhang en de veiligheid beïnvloeden, zei Newmaster .

"De industrie heeft last van onethische activiteiten door een aantal fabrikanten."

Bij de studie waren ook de wetenschappers Meghan Gruric en Sathishkumar Ramalingam van de Bharathiar University in India betrokken en het Research Associate Subrabyal Ragupahthy onderzoekerscentrum.

Vertaald door André Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats