Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Obese moeders kunnen gezondheidsrisico's doorgeven aan kleinkinderen

Gezondheidsproblemen die verband houden met overgewicht - zoals hart- en vaatziekten en diabetes - kan een hele generatie overslaan, suggereert een nieuwe studie.

Onderzoekers hebben ontdekt dat de nakomelingen van zwaarlijvige moeders kunnen worden gespaard gezondheidsproblemen die verband houden met overgewicht, terwijl hun eigen kinderen dat van hen erven.

Momenteel is de bezorgdheid over de obesitas-epidemie vooral gericht op de gezondheid van zwaarlijvige vrouwen en hun kinderen, in plaats van de bredere familie.

Een studie aan de Universiteit van Edinburgh heeft aangetoond dat matig zwaarlijvige moeders een impact hebben op het geboortegewicht en diabetes risico van kleinkinderen niettegenstaande de schijnbare afwezigheid van effecten op hun eigen kinderen.

Onder de bijbehorende gezondheidsproblemen zijn borst- en darmkanker en beroerte. Matige obesitas is een Body Mass Index (BMI) tussen 30 en 34.9.

De studie uitgevoerd bij muizen kan ons informeren over het gezondheidsbeleid voor obesitas.

Wetenschappers bestudeerden matig zwaarlijvige vrouwelijke muizen gevoed met een dieet met veel vet en suiker vóór en tijdens de zwangerschap. Bij de muizen werd gevonden dat ze de risico's van obesitas doorgaven op de tweede generatie van nakomelingen terwijl vrijwel geen nadelige effecten werden gezien bij de eerste generatie.

Redenen waarom de eerste generatie blijkbaar beschermd wordt zijn niet volledig gekend. Onderzoekers suggereren dat de redenen kunnen zijn verschillen in gewichtstoename van de moeder tijdens de zwangerschap of specifieke voeding tijdens de zwangerschap.

Zij voegen daaraan toe dat het bestuderen van de gevolgen van dit probleem - aangeduid als ontwikkelingsstoornissen programmering - bij de mens, uitdagend maar mogelijk is.

Dr. Amanda Drake, Senior Clinical Research Fellow aan de Universiteit van Edinburgh, zei: "Gezien de wereldwijde toename van obesitas, is het van belang dat we inzicht te krijgen in hoe de toekomstige generaties kunnen worden beïnvloed. Toekomstige studies zouden deze trends bij de mens moeten onderzoeken maar ze zouden rekening moeten houden met genetica, milieu-, sociale en culturele factoren. "

Vertaling: Iris van Loenen (www.bbarcoiris.com)




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats