Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Nieuwe inzichten over de relatie tussen ouders, kleuters en obesitas

Zo moeder, zo kind

Pullman, Washington - Terwijl suikerhoudende dranken, gebrek aan lichaamsbeweging en genetica bijdragen tot een groeiend aantal Amerikaanse kinderen met overgewicht, laat nieuw onderzoek van de Washington State University zien hoe een moeder de eetgewoonten en het gedrag aan de eettafel kunnen haar peuter kan drijven naar obesitas.

De bevindingen komen uit de thesis van Halley Morrison (WSU studente) die onlangs is gepubliceerd in het tijdschrift Appetite.

Als biologie master en studente fitness instructeur, wist Morrison dat ze zich verder wilde specialiseren in gezondheid en het menselijk lichaam. Ze studeerde over de zwaarlijvigheid bij kinderen en over preventie-onderzoek bij Tom Power, voorzitter van het WSU Department of Human Development.

Samen hebben ze onderzoeken geanaliseerd van 222 kleuters uit Afro-Amerikaanse gezinnen met een laag inkomen, Latino Head Start kleuters en verzorgers in een Amerikaanse ministerie van Landbouw / Dienst Landbouwkundig Onderzoek Children's Nutrition Research Center.

"Het probleem is niet meer voedselschaarste, maar te veel eten," zei Morrison. "Het kost gezinnen geen extra moeite om hun gedrag te veranderen."

Morrison ontdekte dat moeders die nog eten wanneer ze al genoeg hebben dit ook doorgeven aan hun kinderen - bijvoorbeeld door de kinderen te forceren om hun bord leeg te eten of de rest van het voedsel te houden tot de volgende maaltijd - de neiging om er kieskeurige eters van te maken. Moeders die eten als reactie op hun emoties of die gemakkelijk verleid zijn door de aanblik, geur of smaak van voedsel hebben kinderen met een sterk verlangen om te eten.

"Zo moeder, zo kind," zei Morrison. "Dit is vooral het geval wanneer kinderen zo jong zijn dat hun omgeving voornamelijk gebaseerd is op wat hun ouders doen."

Bijna 17 procent van de Amerikaanse kinderen tussen de leeftijd van 2 en 19 zijn zwaarlijvig. Terwijl eerder onderzoek vooral was gericht op de middenklasse Europees-Amerikaanse families, zei Morrison dat de demografische focus op gezinnen met lage inkomens deze bijzondere studie uniek maakt. Obesitas bij kleuters is het hoogst in Afro-Amerikaanse en Latino bevolking: 21 en 22 procent, respectievelijk.

De resultaten van de studie wijzen erop dat een gezin zijn eetgedrag met obesitas risico's kan veranderen en daarmee samenhangende gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, ademhalingsproblemen en slaapapneu kan voorkomen.
Power zei dat een aantal van deze gedragsveranderingen kunnen bestaan ​​uit het uitdelen van kleinere porties voedsel en door kinderen slechts eten te geven als zij erom vragen. Hierdoor ontstaat een positieve maaltijdervaring bij een kind dat een gevoel krijgt van voldoening en zo minder geneigd is te veel te eten.

Power zei dat moeders die eten op basis van hun emoties of verleiding kunnen proberen om ongezond voedsel uit hun kasten te weren.

"Als een peuter zegt dat het genoeg heeft en nog steeds eten voorgeschoteld krijgt, is het belangrijk voor ouders om te luisteren en het kind te vertrouwen," zegt Power. "Beperk de beschikbaarheid van calorierijk voedingsarm voedsel, zoals snoep, maar maak er geen 'verboden vruchten' van.

Het duurt gewoonlijk maximaal acht pogingen om iets nieuw door een kind te laten eten - een natuurlijk instinct om te controleren of het eten niet giftig of gevaarlijk is, zegt Power. Aangezien kleuters de neiging hebben honger te krijgen om de twee of drie uur, zullen ze niet alles opeten wat op hun bord ligt, maar genieten ze meer van een gezonde snack een paar uur na een maaltijd.

Naarmate kinderen ouder worden en beginnen om hun eigen voedselkeuzes te maken, hebben ze de neiging om te zoeken naar voedsel dat ze niet mochten eten als jongere, zei Power. Morrison zei dat dit zou kunnen leiden tot het consumeren van ongezond voedsel in hoeveelheden die hun risico op zwaarlijvigheid kan verhogen.

"Het is belangrijk voor ouders zich bewust te zijn over hun eigen manier van eten en over hoe ze hun kinderen voeden," zegt Morrison. "Het zal hen helpen hun kinderen een gezonde relatie met voedsel aan te leren wat vervolgens natuurlijk zal worden meegedragen naar de toekomstige generaties."

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats