Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Diet, ouderlijk gedrag, en voorschoolse opleiding kan het IQ
van kinderen stimuleren

Het dieet van kinderen aanvullen met visolie, ze omringen met voorschoolse activiteiten en hen betrekken bij interactief lezen blijkt effectief te zijn om bij ​​jonge kinderen de intelligentie te verhogen, volgens een nieuw rapport gepubliceerd in Perspectives on Psychological Science, een tijdschrift van de "Association for Psychological Science".

Met behulp van de meta-analyse techniek, combineerde een team onder leiding van John Protzko, een doctoraal student aan de "NYU Steinhardt School of Culture Onderwijs and Human Development", de resultaten van bestaande studies om de algemene effectiviteit van elk type interventie te evalueren. In samenwerking met NYU Steinhardt professoren Joshua Aronson en Clancy Blair, leiders op het gebied van intelligentie, heeft Protzko een analyse gemaakt van de best beschikbare studies over kinderen vanaf de geboorte tot en met de kleuterschool uit hun "Database of Raising Intelligence."

"Ons doel bij het creëren van deze database is om te leren wat werkt en wat niet werkt om bij mensen de intelligentie te verhogen", aldus Protzko. "Te lang, zijn bevindingen losgekoppeld en verspreid over een breed scala van tijdschriften. De brede consensus over wat werkt is gebaseerd op slechts twee of drie zeer hoog aangeschreven studies."

Alle studies in deze database zijn gebaseerd op een normale populatie (deelnemers zonder klinische diagnose van een verstandelijke handicap), gericht op interventies die worden ondersteund in de tijd, gebruik makend van algemeen aanvaarde maatregelen van intelligentie en belangrijker nog, zijn de willekeurig gecontroleerde onderzoeken (deelnemers willekeurig geselecteerd voor de onderzoeken).

"Het hoger doel is om de aard van intelligentie te begrijpen, en of en hoe die kan worden gevoed in elk stadium van de ontwikkeling," zei Aronson, Protzko's adviseur. "Dit is slechts een eerste stap in een lang proces van begrijpen. Het is geenszins het laatste woord. Sterker nog, één van de belangrijkste conclusies is hoe weinig onderzoek van hoge kwaliteit er bestaat op dit gebied en hoe veel nog moet worden gedaan. "

De algemene resultaten van de meta-analyses geven aan dat bepaalde voeding- en milieu-ingrepen effectief kunnen zijn bij het beïnvloeden van het IQ bij kinderen.

Aanvullend bleek dat zwangere vrouwen en pasgeborenen met lange-keten meervoudig onverzadigde vetzuren, voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3, een verhoging van de IQ met 3,5 punten gaven. Deze essentiële vetzuren kunnen helpen bij het verhogen van de intelligentie door het verstrekken van de bouwstenen voor de zenuwcellenontwikkeling dat het lichaam niet zelf kan produceren.

Er is momenteel onvoldoende onderzoek om te bepalen of andere soorten supplementen - zoals ijzer, B-complex vitaminen, riboflavine, thiamine, niacine en zink - een gunstig effect hebben op intelligentie.

Het inschrijven van een economisch achtergestelde kind in vervroegd onderwijs bleek zijn of haar IQ te verhogen met meer dan vier punten; tussenkomsten die specifiek zijn aan een centrum-based onderwijs verhoogt het IQ van een kind met meer dan zeven punten.

De onderzoekers veronderstellen dat vervroegd onderwijs kan helpen om het IQ van kinderen te verhogen door blootstelling aan complexe omgevingen die cognitief zijn, stimulerend en veeleisend. Het is echter niet duidelijk of deze resultaten meer in het algemeen van toepassing zijn op kinderen met verschillende sociaal-economische achtergronden.

Verrassend genoeg vonden Protzko, Aronson, en Blair geen bewijs voor het idee dat vervroegd onderwijs dat eerder plaatsvindt in de kindertijd effectiever is dan dat welke later begint.

Tussenkomsten gericht op het interactief voorlezen - ouders leren hoe ze hun kinderen kunnen betrekken bij het lezen - bleken de IQ van kinderen te verhogen met meer dan 6 punten. Deze interventies lijken geen ​​effect te hebben bij kinderen vanaf 4 jaar, wat suggereert dat de interventies de taalontwikkeling stimuleren, wat zijn beurt het IQ niveau stimuleert.

Het sturen van een kind naar voorscholing bleek zijn IQ verhogen met meer dan vier punten, en kleuterscholen die een taalontwikkeling aanbrengen bleken het IQ te verhogen met meer dan zeven punten. Het verband tussen voorschoolse begeleiding en intelligentie kan een functie zijn van een verhoogde blootstelling aan taal of het resultaat van de algemene cognitieve complexiteit van de voorschoolse omgeving.

"Onze huidige bevindingen versterken eerdere conclusies dat complexe omgevingen intelligentie opbouwen, maar toont twijfels over anderen, met inbegrip van het bewijs dat eerdere interventies altijd het meest effectief zijn," licht Protzko toe. "In elk geval leidt het verband tussen essentiële vetzuren en intelligentie tot prikkelende nieuwe vragen voor toekomstig onderzoek en we kijken uit naar het verder verkennen van deze bevindingen."

Vertaling Andre Teirlinck


 

 


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats