Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Zwaarlijvige kinderen hebben hogere niveaus van stresshormonen dan leeftijdgenoten met normaal gewicht

In de haaranalyses werden verhoogde cortisol concentraties gevonden al bij kinderen van 8 jaar.

Chevy Chase, MD - Obese kinderen produceren van nature hogere niveaus van een sleutel stresshormoon dan hun leeftijdgenoten met normaal gewicht blijkt uit nieuw onderzoek, geaccepteerd als publicatie in The Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Het lichaam produceert het hormoon cortisol wanneer een persoon stress ervaart. Wanneer een persoon voortdurend geconfronteerd wordt met stress, bouwen cortisol en andere stresshormonen zich in het bloed op en, na verloop van tijd, kan dit tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Deze studie heeft cortisol in hoofdhaar gemeten, die langdurige blootstelling aantoont en is voorgedragen als biomarker voor stress. De studie is de eerste die aantoont dat zwaarlijvige kinderen chronisch verhoogde cortisol niveaus hebben.

" We waren verbaasd om zwaarlijvige kinderen al op zo’n jonge leeftijd als 8 jaar te zien, die zulke verhoogde cortisol levels hadden," zei een van de auteurs van de studie, Erica van den Akker, MD, PhD, van het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, Nederland. "Door het hoofdhaar van de kinderen te analyseren, waren we in staat om hoge cortisolspiegels vast te stellen over langere tijd. "

Het observatie case-control onderzoek analyseerde haarmonsters van 20 obese kinderen en 20 kinderen met normaal gewicht op lange termijn om cortisol niveaus te meten. Elke groep bestond uit 15 meisjes en 5 jongens tussen de leeftijd van 8 en 12.

De zwaarlijvige proefpersonen hadden een gemiddelde cortisol concentratie van 25 pg/mg in het hoofdhaar, vergeleken met een gemiddelde concentratie van 17 pg/mg in de groep met een normaal gewicht. De aangetroffen hormoonconcentraties in het haar weerspiegelen cortisol blootstelling in de loop van ongeveer een maand . "Omdat deze studie zorgvuldig benaderd werd, zal met meer onderzoek de oorzaak van dit fenomeen zijn vast te stellen ", aldus Van den Akker . " We weten niet of zwaarlijvige kinderen daadwerkelijk meer psychische stress ervaren of dat hun lichaam anders omgaat met stress hormonen. Beantwoording van deze kernvragen zal ons begrip van obesitas bij kinderen verbeteren en kan de manier waarop we er mee omgaan veranderen. "

Vertaling Shanti Onneweer




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats