Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Tijdens de zomer een piek in chemische verwondingen bij kinderen

Blijkens studies worden worden koolwaterstoffen in dingen als reinigingsmiddelen en brandstoffen als groot risico bevonden voor kinderen

Koolwaterstoffen, gevonden in huishoudelijke artikelen, van schoonmaakmiddelen tot benzine, behoren tot de top 10 oorzaken van vergiftiging sterfgevallen in de VS. Een nieuwe studie door onderzoekers van Central Ohio Poison Center en Center for Injury Research and Policy, beiden bij Nationwide Children's Hospital, merkten op dat deze letsels het meest voorkomen tijdens warme maanden en zijn geassocieerd met activiteiten zoals het maaien van gazons, gebruik van fakkels en gebruik van licht ontvlambare stoffen om buiten te koken.

Volgens de studie, welke online gepubliceerd is op 6 mei jl. en in de Juni editie verscheen van 'Pediatrics', is 31 procent van de incidenten met blootstelling aan koolwaterstof gerapporteerd tijdens de zomer in tegenstelling in de wintermaanden: 17 tot 19 procent.

Tijdens de tien jaar durende studie werden 66.000 oproepen gemaakt naar de regionale antigifcentra en werden meer dan 40.000 eerste hulp bezoeken gerapporteerd omtrent de blootstelling aan koolwaterstoffen bij kinderen onder de leeftijd van 5 jaar. Uit de studie bleek ook dat deze incidenten vaker voorkwamen bij jongens en bij kinderen tussen de één en twee jaar oud. Vooral blootstelling aan benzine tijdens het tanken kwam in de meeste gevallen voor, dit bleek bij bezoeken aan eerste hulp centra en via hulplijnen.

"Het goede nieuws is dat het aantal blessures aanzienlijk is gedaald tussen 2000 en 2009 als gevolg van de verandering van wettelijke vermelding op verpakkingen en de bewustwording van het publiek" aldus een van de onderzoekersHeath Jolliff, DO, associate medical director for the Central Ohio Poison Center at Nationwide Children's. "Helaas zijn vergiftigingen met koolwaterstoffen door incidenten thuis meer geworden, hieruit blijkt een grotere behoefte aan preventief onderwijs voor de ouders".

Koolwaterstoffen zijn chemicaliën zoals benzine, kerosine, wasbenzine, lampolie, minerale olie en sommige oplosmiddelen. Ze zijn het meest gevaarlijk als kinderen slikken en stikken in deze chemische middelen. Inademen hiervan leidt tot long beschadigingen.

"Nieuwsgierige kinderen kunnen de koolwaterstoffen tot zich nemen en dat is tevens de meest voorkomende manier waarop kinderen worden blootgesteld aan de chemische stoffen" aldus mede onderzoeker Lara McKenzie, PhD, MA, principal investigator in the Center for Injury Research and Policy at Nationwide Children's. "De wisselende seizoenen moeten ouders er aan herinneren om de middelen op de juiste manier op te bergen in de originele verpakkingen."

Joliff en McKenzie zijn tevens docenten bij The Ohio State University College of Medicine.

Hun veiligheid tips voor ouders zijn:
- Berg producten goed op, bijvoorbeeld hoog, zodat kinderen het niet kunnen zien en bereiken.
- Houdt toezicht op kinderen wanneer deze producten worden gebruikt in en om het huis.
- Houd kasten met producten die koolwaterstoffen bevatten afgesloten.
- Houd kinderen veilig in uw voertuig tijdens het tanken van brandstof bij benzinestations.

Vertaling: Milly Zwaan




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats