Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Studie vindt dat obese moeders hun kinderen programmeren om dik te worden, maar deze erfenis kan worden afgewend

Wetenschappers in Sydney, Australië, hebben ontdekt dat obesitas en type 2 diabetes in de zwangerschap kinderen kan programmeren om later in het leven metabolische problemen te ontwikkelen. Het goede nieuws is dat deze erfenis niet in steen gebeiteld is want als kinderen van obese moeders voorzichtig zijn met wat ze eten kan deze erfenis worden vernietigd. De studie, uitgevoerd door wetenschappers van het Victor Chang Cardiac Research Institute, wordt gepubliceerd in de juni-editie van het tijdschrift Epigenetica.  

Met genetisch identieke muizen als model onderzocht het team de effecten van het hebben van een moeder met obesitas en type 2 diabetes. Het onderzoeksteam ontdekte dat de nakomelingen van de obese en diabetische moeders ontvankelijk waren voor het ontwikkelen van metabole ziekten en dat vooral mannelijke nakomelingen in het bijzonder getroffen werden. Deze nakomelingen waren zwaarder dan de nakomelingen van leenmoeders zelfs als baby en gespeend met een Western-style "junk food" dieet en ontwikkelden de kenmerken van type 2 diabetes binnen een paar weken.

Maar het nieuws is niet allemaal slecht. De nakomelingen van zwaarlijvige moeders kunnen worden beschermd tegen openlijke stofwisselingsziekte en leververvetting door het vasthouden aan een vetarm dieet. Het team van onderzoekers vond dat de voorbestemd muizen wijdverbreide 'epigenetische' veranderingen over hun genoom gehad. In tegenstelling tot veranderingen die optreden in het DNA zelf (genetische veranderingen) zijn epigenetische veranderingen plastischer en kunnen soms worden beïnvloed door veranderingen in het milieu en/of gedrag.

De volledige studie is beschikbaar op:

http://www.landesbioscience.com/journals/epigenetics/article/24656/

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats