Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Waarom zijn sommige cellen meer vatbaar voor kanker?

Baltimore, MD - Cellen in het lichaam verslijten na verloop van tijd en sterven af. In vele organen, zoals de dunne darm, spelen volwassen stamcellen een cruciale rol bij de functie van het vervangen van oude cellen door nieuwe. Studies over de aard van het weefsel van stamcellen kunnen wetenschappers helpen te begrijpen hoe onze organen zijn opgebouwd en waarom sommige organen vaak kanker genereren en anderen slechts zelden.

Nieuw onderzoek van Carnegie's Alexis Marianes en Allan Spradling gebruikte een aantal van de meest experimenteel toegankelijk stamcelweefsels, nl. de volwassen stamcellen in het midden van de darm van de fruitvlieg, met verrassende resultaten. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in eLife.

Net als de dunne darm bij zoogdieren is de middendarm van fruitvliegen de plaats waar de meeste vertering plaatsvindt. Wetenschappers hadden gemerkt dat een paar regio's in zowel de middendarm als de dunne darm gespecialiseerd zijn in bepaalde taken, zoals het absorberen van ijzer maar wisten weinig over de omvang van deze regionale verschillen.

Marianes en Spradling konden aantonen dat er 10 verschillende belangrijke deelgebieden zijn in de middendarm van de fruitvlieg. Ze komen voor in een bepaalde volgorde en elk is verantwoordelijk voor verschillende spijsverterings- en voedingsstoffen-opslagprocessen, zoals blijkt uit de expressie van vele specifieke genen. Het belangrijkste is dat de volwassen stamcellen in elke regio eveneens gespecialiseerd zijn en alleen de types van cellen ondersteunen die ze binnen hun gebied vinden. Zo blijkt dat tijdens de ontwikkeling het bereiken van de juiste ruimtelijke opeenvolging van stamcellen waarschijnlijk cruciaal is voor het ontwikkelen van darmen die optimaal functioneren.

De onderzoekers toonden ook aan dat tumoren bij ​​voorkeur ontstaan in specifieke gebieden van de middendarm, een fenomeen dat bekend is in de oncologie. Ze toonden aan dat de tumor-gevoelige regio's gespecialiseerd waren in lipide absorptie en hun stamcel functie kleine verschillen vertoonde met andere regio's.

Dit werk zal de zoektocht naar fijnkorrelige specialisatie in zowel weefsel organisatie en in stamcellen bij zoogdierweefsels motiveren. Deze subtiele verschillen kunnen de verrassende resultaten verklaren die soms worden verkregen na het verwijderen of transplanteren van menselijk weefsel. Dit moet zorgvuldig worden overwogen in voortdurende pogingen om stamcellen therapeutisch te gebruiken.

Tenslotte moet het mogelijk zijn om te leren wat sommige stamcellen gevoeliger maakt voor kanker dan anderen en strategieën op te bouwen om deze tendens tegen te werken.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats