Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Sociale media kunnen de gezondheid van ouderen ondersteunen

Het gebruik van sociale media door ouderen kunnen waardevolle extra ondersteuning bieden in geval van onpasselijkheid en ziekten, toont nieuw onderzoek van de universiteit van Luxemburg aan.

In een nieuwe publicatie, concludeert dr. Anja Leist van Research van de Universiteit Unit INSIDE, dat de mogelijkheden voor een systematische toepassing in de klinische praktijk veelbelovend lijken.

Met de opkomst van gebruiksvriendelijke apparaten, zoals tablets en andere internet toegankelijke apparaten, houden ouderen zich steeds vaker bezig met sociale media, zoals online sociale netwerken, discussieborden en online forums. Het bewijs voor het grote potentieel van gebruik van sociale media in de klinische praktijk was tot nu toe niet veelvuldig onderzocht.

De beoordeling van de bestaande studies door dr. Leist, in verband met de Technology and Ageing Working Group van professor Dieter Ferring, verkent de uiteenlopende interventiemogelijkheden, zoals het ontwerpen van websites om informatie te verstrekken over het voorkomen van een heupfractuur en waar ouderen ook kunnen discussiëren over hun ervaringen.

Naast de mogelijkheden voor de klinische praktijk en andere positieve gevolgen in het dagelijks gebruik van sociale media, richten de onderzoekers zich ook op de mogelijke negatieve gevolgen van het gebruik hiervan.

Met het succesvol gebruik van een computer of webtoegankelijk apparaat, melden ouderen verbeterd gevoel van controle en vitaliteit, en sociale media biedt nog meer voordelen voor ouderen.

"Voor mij was het interessant om te leren dat er bewijs is voor een groot potentieel van sociale media in de klinische praktijk. Ouderen kunnen sociale media gebruiken om gezondheidsgerelateerde informatie en deelnemen aan gesprekken tussen patiënten of tussen arts en patiënt. Er zijn veel online forums waar mensen die onder moeilijke omstandigheden leven, zoals informele zorgverleners van een echtgenoot met dementie of mensen met een depressie, van gedachten kunnen wisselen en sociale steun bieden. Andere positieve gevolgen zijn dat eenzame ouderen hun eenzaamheid overwinnen door middel van contact opnemen met familie en vrienden en andere gebruikers met dezelfde interesses, "zegt dr. Leist.

Echter, de negatieve gevolgen van sociale media gebruik voor ouderen moeten nog worden onderzocht en literatuur uit aanverwante gebieden tonen mogelijkheden voor valkuilen. Enkele voorbeelden zijn de toegang tot schadelijke informatie en misbruik van persoonsgegevens. Een ander voorbeeld van negatieve effecten zijn ongelijkwaardige sociale vergelijkingen te wijten aan overdreven positief zelfbeeld van anderen geuit in online sociale netwerken.

Dr. Leist bracht het punt ter sprake van het gebrek aan duidelijkheid over postuum beheer van online webcontent, dat wil zeggen wanneer de gebruiker is overleden. Een ander cruciaal onopgeloste kwestie is de gegevensverwerking wanneer een gebruiker een ziekte ontwikkelt die leidt tot schadelijke besluitvormend vermogen, zoals dementie. Zonder mogelijkheid tot online wijzigen van de inhoud, tenzij de gebruiker nog bij zijn volle verstand vooraf heeft ingestemd, kan ongepast gedrag of weergegeven webcontent een gevaar vormen voor anderen, maar ook de waardigheid van de gebruiker bedreigen.

Vertaling: Natalie vd Burg


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats