Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Artsen onvoldoende geinformeerd over bijwerkingen van geneesmiddelen

Dr. Genevieve Durrieu (van het Pharmaco-epidemilogie team die het gebruik van medicatie en daarmee verbonden risico's beoordeelt, Unit 1027 "Epidemilogie en gezondheidszorg analyses: risico's, chronische ziekten en handicaps" - Inserm / Universiteit van Toulouse III - Paul Sabatier) leidde het Franse deel van dit onderzoek, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in het Journal of General Internal Medicine. Blijkt Frankrijk in het kader van dit internationale onderzoek een model student?

Recept - slechts medicijnen spelen een belangrijke rol in de therapeutische behandeling van de patiënt. Ze kunnen echter ook een averechts effect hebben op de gezondheid van de patiënt. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de informatie die wordt verstrekt door artsenbezoekers de beslissing om medicijnen toe te voegen aan het recept sterk beïnvloeden, vaak zonder dat de arts volledig bewust is van de bijwerkingen ervan. Om hier meer over te weten te komen hebben internationale onderzoekers een nauwgezet onderzoek uitgevoerd over de kwaliteit van de informatie die artsenbezoekers verstekken wanneer ze geneesmiddelen aanprijzen aan artsen.

4 steden werden geselecteerd: Vancouver, Montreal, Sacramento en Toulouse. De artsen werden geselecteerd door een loting. Van de 704 artsen die werden benaderd, stemden 36% toe om mee te doen. Vervolgens werd informatie verzameld over 1692 geneesmiddelen, die werden aangeprezen door artsenbezoekers tussen mei 2009 en juni 2010.

Na elk bezoek van de artsenbezoeker, werd de artsen gevraagd een vragenformulier in te vullen over hoe de geneesmiddelen werden aangeprezen door de artsenbezoekers: ze gaven informatie (voordelen en risico's) over elk aangeprezen product, deelden gratis monsters uit en verstrekten uitnodigingen voor evenementen.

Een algeheel gebrek aan informatie

In dit onderzoek meldden de onderzoekers dat de informatie die werd verstrekt door de artsenbezoekers zich vaker concentreerde op de voordelen van de geneesmiddelen die werden gepresenteerd, dan op de nadelen. En dit was het geval bij alle plaatsen van onderzoek (Montreal, Sacramento, Toulouse en Vancouver). Tijdens meer dan de helft van de bezoeken in het kader van het aanprijzen van geneesmiddelen (59%) noemde de artsenbezoeker überhaupt geen bijwerkingen. Dit getal steeg tot 66% voor Vancouver en Montreal.

Nog zorgelijker is het volgende: de resultaten toonden dat "zware" bijwerkingen van medicijnen slechts in 6% van de verkoop promoties werden genoemd.

Frankrijk mag dan een model student zijn, maar...

Frankrijk onderscheidt zich van de andere landen door het feit dat de de risico's vaker worden genoemd door artsenbezoekers: in 61% van de gevallen om precies te zijn. Maar als alle landen die bij het onderzoek betrokken waren in ogenschouw worden genomen kwam gemiddelde van het onderzoek uit op slechts 41%.

Ten aanzien van het laatste getal moet echter voorzichtigheid worden betracht, omdat de gegeven informatie voornamelijk is geconcentreerd op veelvuldige en goedaardige bijwerkingen (zoals misselijkheid, diarree), terwijl daarentegen in de andere steden 94% van de presentaties überhaupt geen "zware" bijwerkingen vermeldden.

Aan de andere kant worden de therapeutische voordelen benadrukt in 80% van de gevallen.

Artsen zijn bereid om de aangeprezen geneesmiddelen voor te schrijven

In dit onderzoek en ongeacht het land, verklaarde 2/3 van de artsen dat de presentatie hen zou aanmoedigen om een aangeprezen product voor te schrijven, of dat het "waarschijnlijk" of "zeer waarschijnlijk" zou zijn dat het ze zou aanzetten het product vaker voor te schrijven.

Wat zijn de regels die van toepassing zijn op artsenbezoekers?

In Frankrijk en in de Verenigde Staten zijn overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor geneesmiddelen wetgeving, belast met de regels van het toezicht op presentaties door artsenbezoekers bij ingrepen door artsen.
In Frankrijk werd een nieuwe benadering geïntroduceerd in 2005. Het staat bekend als het Handvest van de Ethiek voor Farmaceutische Verkoop Bezoeken. Dit handvest zet de toegestane en verboden praktijken en de informatie die moet worden gegeven aan de arts uiteen.

In Canada worden de artsenbezoekers gereguleerd door op onderzoek gebaseerde Canadese farmaceutische bedrijven (Rx& D), die de criteria bepalen met betrekking tot de informatie die dient te worden verstrekt aan de arts.

Vertaling: Iris van Loenen (www.bbarcoiris.com)




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats