Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Kun je herstellen van een beroerte door het spelen van Brain Games?

De Universiteit van Amsterdam is gestart met een grootschalig onderzoek naar de effecten van dagelijkse hersentraining op het denkvermogen en het dagelijks functioneren van gezonde ouderen en mensen die een beroerte hebben gehad. Voor de training wordt gebruikt gemaakt van de online brain games van BrainGymmer, waarmee de 280 deelnemers thuis op hun eigen computer trainen. De onderzoeksresultaten worden in 2014 verwacht. Het onderzoek kan leiden tot de ontwikkeling van oplossingen voor de toenemende vergrijzings- en zorgproblematiek.

De Universiteit van Amsterdam is gestart met een grootschalig onderzoek naar de effecten van dagelijkse hersentraining op het denkvermogen (zoals plannen en concentreren) en het dagelijks functioneren van gezonde ouderen en mensen die een beroerte hebben gehad. Binnen het TrainingsProject Amsterdamse Senioren en Stroke (TAPASS) trainen 280 deelnemers dagelijks thuis op het online brain training platform BrainGymmer, gedurende 12 weken, 30 minuten per dag, 5 dagen per week. De deelnemers zijn 60-plus of hebben in de afgelopen 3 jaar een beroerte (hersenbloeding of herseninfarct) gehad. Voor en na de trainingsperiode komen de deelnemers naar de Universiteit van Amsterdam voor een meetsessie van 3 uur.

De onderzoeksresultaten worden in 2014 verwacht en kunnen bijdragen aan oplossingen voor de vergrijzings- en zorgproblematiek binnen de samenleving. Meer informatie over het onderzoek is te vinden op www.tapass.nl.

Prof.dr. K.R. Ridderinkhof, hoogleraar Neurocognitieve Ontwikkeling en Veroudering aan de Universiteit van Amsterdam zegt: “Onze hersenen veranderen als we ouder worden. Het geheugen wordt minder, men kan moeilijker ergens de aandacht bij houden, of het denken gaat langzamer. We weten dat het brein zich zowel op jonge als op oudere leeftijd goed aanpast wanneer het wordt gestimuleerd. De vraag is daarom of het mogelijk is negatieve effecten van veroudering te verminderen door middel van hersentraining. Wanneer we een individueel gepaste training kunnen creëren die het mogelijk maakt cognitieve verouderingseffecten af te remmen, zou dat onder andere betekenen dat mensen boven de 50, waarbij cognitieve achteruitgang vaak al zichtbaar wordt, langer effectief kunnen blijven werken om een belangrijke bijdrage te kunnen blijven leveren aan de economie”.

Prof. dr. J.M.J. Murre, Hoogleraar Theoretische Neuropsychologie: "Bij een beroerte vinden in zeer korte tijd grote veranderingen plaats in de hersenen. Ook dit gaat gepaard met achteruitgang van bepaalde functies. Ook deze groep mensen heeft dus mogelijk baat bij stimulatie van de hersenen.”

Drs. L. Kinsbergen van Dezzel Media, ontwikkelaar van het brain training platform BrainGymmer ( www.braingymmer.com ): “Wij ontwikkelen digitale oplossingen voor mentale gezondheid. Dit zijn serious games en trainingsprogramma’s die je zelf via je computer, tablet of smartphone kunt gebruiken. Deze oplossingen worden steeds belangrijker in de problematiek rondom vergrijzing en de toenemende kosten van de (mentale) gezondheidszorg. Met een top fit brein kun je beter functioneren, ook als je ouder wordt, en ben je beter bestand tegen stress. Wij ontwikkelen onze producten op basis van wetenschappelijke inzichten in de werking van het brein en zijn daarom blij dat we hierin kunnen samenwerken met de Universiteit van Amsterdam”.




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats