Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Nieuwe vaardigheden aanleren houdt de geest scherp!

Ouderen worden vaak aangemoedigd om actief en betrokken te blijven om hun geest scherp te houden : "use it or lose it." (gebruik het of je raakt het kwijt) - Nieuw onderzoek geeft aan dat het leren van een mentaal veeleisende vaardigheid zoals fotografie bijvoorbeeld - het cognitief functioneren zal verbeteren.

Dit onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Psychological Science, toont aan dat minder veeleisende activiteiten zoals het luisteren naar klassieke muziek of het invullen van woordpuzzels, waarschijnlijk niet zal leiden tot merkbare voordelen aan een vergrijzende geest.
"Het lijkt erop dat het niet voldoende is om alleen maar erop uit te gaan en iets te doen het is belangrijk iets te doen dat niet bekend is en mentaal uitdagend, en die brede stimulatie geeft je brein mentaal en sociaal een oppepper," zegt psychologisch wetenschapper en hoofdonderzoeker Denise Park aan de Universiteit van Texas in Dallas. "Als je binnen je comfort zone blijft dan blijf je buiten de groei zone."

De nieuwe bevindingen bieden het nodige inzicht in de componenten van alledaagse activiteiten die bijdragen aan de cognitieve vitaliteit naarmate we ouder worden. "We moeten, als samenleving, leren hoe je een gezonde geest kunt behouden, net zoals we weten hoe belangrijk het is om je gezondheid te behouden met dieet en lichaamsbeweging," zegt Park. "We weten zo weinig op dit moment."

Voor hun onderzoek wezen Park en collega's willekeurig 221 volwassenen aan in de leeftijd van 60 tot 90, om deel te nemen aan een bepaald type activiteit voor 15 uur per week gedurende drie maanden. Sommige deelnemers kregen een nieuwe vaardigheid te leren - digitale fotografie, quilten, of beide - die actieve betrokkenheid vereist en spoorde het werkgeheugen, lange termijn geheugen en andere high-level cognitieve processen aan.

Andere deelnemers werden geïnstrueerd om de meer vertrouwde activiteiten thuis te gaan doen zoals het luisteren naar klassieke muziek en het invullen van woordpuzzels. En, om rekening te houden met de mogelijke invloed van sociaal contact, kregen sommige deelnemers een groep toegewezen die sociale interacties, excursies en entertainment inhielden.

Aan het einde van de drie maanden, zagen Park en collega's dat de volwassenen die productief bezig waren in het leren van nieuwe vaardigheden verbeteringen in het geheugen vertoonden in vergelijking met degenen die betrokken waren bij sociale activiteiten of niet-veeleisende mentale activiteiten thuis.

"De bevindingen suggereren dat betrokkenheid alleen niet genoeg is," zegt Park. "De drie leergroepen werden heel hard gestimuleerd om te blijven leren en beheersen van meer taken en vaardigheden. Alleen de groepen die werden geconfronteerd met continue en langdurige mentale uitdaging toonden verbetering.

De studie is bijzonder opmerkelijk gezien het feit dat de onderzoekers in staat waren door systematisch in te grijpen in het leven van mensen, waardoor ze hen nieuwe omgevingen en vaardigheden en relaties aantoonden. "Onze deelnemers worden willekeurig toegewezen aan verschillende levensstijlen gedurende drie maanden, zodat we kunnen vergelijken hoe verschillende sociale activiteiten en leeromgevingen van invloed op de geest kunnen zijn," zegt Park. "Mensen bouwen nieuwe relaties op en leren nieuwe vaardigheden - we hopen dat ze dit blijven doen ook nadat ze klaar zijn met het onderzoek."

Park en collega's zijn van plan de deelnemers een jaar of vijf jaar te volgen om te zien of de effecten op de lange termijn blijven. Zij zijn van mening dat het onderzoek het potentieel heeft belangrijk en relevant te zijn, vooral omdat het aantal senioren blijft stijgen: "Dit is speculatie, maar wat als een uitdagende mentale activiteit de snelheid waarmee de hersenen verouderen vertraagt? vraagt Park zich af. "Elk jaar dat je bespaart kan een extra jaar genieten van het goede leven en je zelfstandigheid betekenen!

Vertaling: Angelique Broers




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats