Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Natuurlijk pijnstiller systeem in de hersenen reageert op sociale afwijzing

U-M onderzoek toont aan dat het opioid systeem sociale pijn kan verlichten, niet alleen fysieke pijn, wat weer kan bijdragen tot meer begrip bij depressie en sociale angst.

ANN ARBOR, Michigan - "Stokken en stenen kunnen mijn botten breken, maar woorden zullen me nooit pijn doen," luidt de speeltuin rijm die wordt verondersteld om kinderen te helpen met hun verdriet als die door klasgenoten worden uitgescholden en of gepest. Maar een nieuwe studie suggereert dat er meer gaande is in onze hersenen wanneer iemand ons pest en dat de hersenen zijn eigen manier heeft om deze sociale pijn te verlichten.

Het onderzoek, onlangs gepubliceerd in Molecular Psychiatry door een Universiteit van de Medische School van het team van Michigan, toont aan dat het natuurlijke pijnstiller systeem in de hersenen reageert op sociale afwijzing en niet alleen op lichamelijk letsel. En.. mensen die hoog scoorden bij een persoonlijkheidstest genaamd ”veerkracht” - het vermogen om je aan te passen aan veranderingen in je eigen omgeving - had het hoogste aantal van de natuurlijke pijnstiller activering.

Het team van het UM Moleculaire en Behavioral Neuroscience Institute, gebruikt een innovatieve benadering om deze onderzoeken te kunnen doen. Zij combineerden geavanceerde hersenscans die chemische afgifte in de hersenen kunnen volgen met een proef van sociale afwijzing op basis van online dating. Het werk werd gefinancierd door het UM Depressie Centrum, het Michigan Institute for Clinical and Health Research, het Brain & Behavior Research Foundation, de Phil F Jenkins Foundation en de National Institutes of Health.

Zij waren gefocust op het mu-opioid ontvanger systeem in de hersenen - hetzelfde systeem welke het team jaren geleden heeft bestudeerd ten opzichte van een reactie op fysieke pijn. Al meer dan een decennium, heeft het onderzoek van de U-M aangetoond dat wanneer een persoon lichamelijke pijn voelt, in hun hersenen chemische stoffen vrijkomen die opioïden worden genoemd, deze bevinden zich in de ruimte tussen de neuronen, welke pijnsignalen dempen.

David T. Hsu, Ph.D., de hoofdauteur van het nieuwe onderzoek, zegt dat het nieuwe onderzoek naar de sociale afwijzing is voortgekomen uit recente studies van anderen, wat vervolgens laat zien dat de hersentrajecten die tijdens de fysieke pijn en sociale pijn geactiveerd worden, vergelijkbaar zijn.

Vertaling: Angelique Broers




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats