Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Niet-invasieve hersenstimulatie helpt CVA patiënten langdurig spraak herstel te krijgen

Op 2 juli publiceerde JoVE (Journal of Visualized Experiments) een video artikel publiceren met de details van een techniek die is ontwikkeld door onderzoekers om de taalfunctie bij CVA patiënten met chronische spraak-taalstoornis te verbeteren.

Beroertes komen voor wanneer een klonter hersenen de bloedstroom blokkeert in delen van de hersenen, vooral bij stervende groepen neuronen van zuurstof, welke noodzakelijk zijn voor normaal functioneren. Bijna 130.000 van de 795.000 beroertes die Amerikanen jaarlijks lijden eindigen met de dood, goed voor ongeveer 5% van de sterfgevallen in de VS. De resterende 665.000 CVA-patiënten lijden aan een breed scala van bijwerkingen, variërend van volledig verlies van de motorische functie tot verlies van spraak naar een catatonische toestand. Vanwege de gruwelijke aard van deze cerebrovasculaire gebeurtenissen en hun gevolgen, richten veel klinische onderzoekers zich op preventie, revalidatie en functieherstel voor slachtoffers van beroertes.

Een techniek ontwikkeld door deze inspanningen maakt gebruik van transcraniële magnetische stimulatie (TMS) om de taalfunctie bij CVA patiënten met chronische afasie te verbeteren. Patiënten die deze procedure hebben ondergaan bereikten eerder een plateau in hun vermogen om vloeiend taal te produceren, ondanks tekenen van begrip en frustratie over hun onvermogen om te communiceren.

"De kern van ons werk is om niet-invasieve hersenstimulatie te gebruiken ... om corticale netwerken aan te passen waarvan we denken dat ze voortdurend in beweging zijn. Wij denken dat deze circuits in de hersenen vervormen en dat we ze verder kunnen afstemmen met behulp van niet-invasieve stimulatie, "legt Roy Hamilton MD uit, co-directeur van het Laboratory for Cognition and Neural Stimulation aan de University of Pennsylvania Medical School. Hij vervolgt: "Voor de meeste mensen speelt de linker hersenhelft een dominante rol in onze taalcapaciteit. Hersenen hebben de capaciteit om zichzelf te repareren en delen van het netwerk en geografie te reorganiseren, die specifieke cognitieve vaardigheden vertegenwoordigt. "

Transcraniële magnetische stimulatie werd voor het eerst met succes uitgevoerd in 1985 door Anthony Barker en zijn collega's in Sheffield, Engeland. De techniek maakt gebruik van een natuurkundig aspect afgeleid van de Biot-Savart wet, die stelt dat een stroom die door een draad loopt een magnetisch veld genereert. Omdat neuronen werken als elektrische draden in de hersenen, zich richten op populaties van neuronen met een magnetisch veld die de functie kan aanpassen, waardoor ze meer of minder reactief worden. In de afgelopen 28 jaar is TMS gebruikt in verschillende gebieden van onderzoek, maar pas sinds kort wordt het gebruikt om patiënten met een beroerte te behandelen.

De eerste resultaten van het werken met patiënten met een beroerte in het laboratorium van Dr Hamilton tonen langdurig verbetering aan in de taalproductie na TMS stimulatie. "Met behulp van onze techniek kunnen we patiënten behandelen die in de theoretische plateau periode zitten [in herstel] en voortdurende verbetering aanbrengen. Wij zien het graag als het verbeteren van hun taal plasticiteit. "Patiënten die behandeld worden met TMS zien een verlengd herstel, niet alleen ervaren zij onmiddellijke verbetering, ook verdere ontwikkeling van hun taalcapaciteit neemt toe maanden na de behandeling.

Dr Hamilton is enthousiast over zijn eerste JoVE artikel. "We waren geïntrigeerd door JoVE's video opmaak en de achterliggende gedachte van het tijdschrift. Er komt zoveel kijken bij het uitvoeren van een experiment, wat moeilijk is om uit te leggen. We vinden het leuk dat het tijdschrift het potentieel heeft om over te brengen hoe we onze experimenten doen, iets dat misschien niet goed zou overkomen in een andere opmaak."

Vertaling: Natalie vd Burg




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats