Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Zelfs de kleinste stoot kan hersenweefsel beschadigen en
de cognitieve functie aantasten

Het blokkeren van één enkel klein bloedvat in de hersenen kan zenuwweefsel beschadigen en zelfs het gedrag veranderen, volgens een nieuwe studie van de Universiteit van Californië, San Diego. Maar deze gevolgen kunnen worden verzacht door een medicijn dat al in gebruik is, wat suggereert tot een behandeling van de voortgang van dementie geassocieerd met cumulatieve schade aan de minuscule bloedvaten die de hersencellen voeden. Het team rapporteert zijn resultaten in de onlinededitie van 16 december van Nature Neuroscience.

"De hersenen hebben een ongelooflijke vaatstelseldichtheid. Het verrassende was dat het blokkeren van een klein bloedvat zo een merkbare invloed zou hebben op het gedrag van een rat ", zei Andy Y. Shih, hoofdauteur van de studie, die dit werk voltooide als postdoctoraat in natuurkunde aan de UC San Diego. Shih is nu assistent-professor aan de Medische Universiteit van South Carolina.

Werkend met ratten, gebruikten Shih en collega's laserlicht voor het stollen van bloed op precieze punten binnen kleine bloedvaten die opduiken aan het oppervlak van de hersenen om zo het zenuwweefsel binnen te dringen. Toen ze een week later de hersenen bekeken, zagen zij kleine gaatjes die deden denken aan de wijdverspreide schade vaak gezien bij de hersenen van patiënten met dementie die worden onderzocht als onderdeel van een autopsie.

Deze microbeschadigingen zijn te klein om te worden gedetecteerd met conventionele MRI scans met een resolutie van ongeveer één millimeter. Zo'n twintig van deze kleine vaten per vierkante milimeter komen binnen in de hersenen.

"Het is omstreden of dat soort schade gevolgen heeft, alhoewel de evidentie groeit naargelang de diagnoses verbeteren", zegt David Kleinfeld, professor in de natuurkunde en neurobiologie, die de onderzoekerssgroep leidt.

Om te zien of een dergelijke schade gedrag zou kunnen veranderen, leerden de wetenschappers dorstige ratten om in het donker van het ene platform naar het andere springen om water te halen.

De ratten springen gemakkelijk als ze het tweede platform kunnen bereiken met een poot of hun snuit, of met hun snorharen. Veel ratten kunnen worden opgeleid om te vertrouwen op èèn enkel snorhaar als de andere worden geknipt, maar als ze het verwijderd platform niet kunnen voelen verroeren ze geen krimp.

"De snorharen zijn ingeplant in rijen en elk is gekoppeld aan een specifieke plek in de hersenen," zegt Shih. "Door ze te trainen om slechts één snorhaar te gebruiken, konden we hun gedrag distilleren tot een zeer klein deel van de hersenen."

Wanneer Shih enkele microvaatjes blokkeerde die één kolom van hersencellen voeden die corrresponderen met signalen van het overgebleven snorhaar, staken de ratten nog over naar het verre platform wanneer de opening klein was. Maar als de opening groter was dan alleen het bereik van hun snuit, lieten ze verstek.

Het door de FDA goedgekeurd medicijn memantine, voorgeschreven om een ​​aspect van de achteruitgang van het geheugen geassocieerd met de ziekte van Alzheimer te vertragen, verbetert deze effecten. Ratten die het geneesmiddel kregen sprongen snorhaarlengte onderbrekingen, en hun hersenen toonden minder tekenen van beschadiging.

"Deze gegevens tonen voor de eerste keer aan, dat zelfs een kleine beroerte kan leiden tot invaliditeit", zegt Patrick D. Lyden, een co-auteur van de studie en voorzitter van de afdeling neurologie in het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles. "Ik ben bang dat kleine beroertes bij onze patiënten op lange termijn bijdragen tot dementie en de ziekte van Alzheimer," zei hij, eraan toevoegend dat "betere instrumenten nodig zullen zijn om de vraag te beantwoorden of menselijk geheugen effecten ondervindt van de kleinste stoten . "

"We gebruikten krachtige instrumenten uit de biologische natuurkunde, veel ontwikkeld in het laboratorium Kleinfeld's bij UC San Diego, om uit te zoeken of stoten kunnen verband hebben met dementie op de ongekende kleine schaal van enkele vaten en cellen," zegde Shih. "Op mijn nieuwe functie bij MUSC, ben ik van plan om te werken aan manieren om de detectie van microbeschadigingen bij menselijke patiënten met MRI te verbeteren. Op deze manier wil ik de artsen in staat stellen om dementie vroeger te diagnosticeren en te behandelen." - Susan Brown

Vertaling Andre Teirlinck


 

 


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats