Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


DNA afwijkingen kunnen het risico op kanker vergroten bij mensen met type 2 diabetes

Volgens een nieuwe studie komt een soort genetische afwijking gekoppeld aan kanker vaker voor bij mensen met type 2 diabetes dan bij de rest van de bevolking,

Van mensen met type 2 diabetes is reeds bekend dat zij een ​​hoger risico op kanker hebben, vooral bloedkanker zoals lymfomen en leukemie. De nieuwe studie, geleid door wetenschappers van het Imperial College London en het CNRS in Frankrijk, suggereert dat mutaties genoemd klonale mozaïek events (CME's) gedeeltelijk kunnen verklaren waarom dit is.

CME's zijn gebreken in een aantal cellen met extra exemplaren of ontbrekende exemplaren van grote stukken DNA. Ze zijn zeer zeldzaam bij jonge mensen maar komen vaker voor naarmate we ouder worden. Onder degenen die ouder zijn dan 70 hebben ongeveer één op de 50 mensen een aantal van deze mutaties. Onderzoek vorig jaar gepubliceerd vond dat mensen met CME's een 10-maal hoger risico op bloedkanker hebben.

In de nieuwe studie, gepubliceerd in Nature Genetics hebben onderzoekers gekeken naar CME's in bloedmonsters van 7437 deelnemers in genetische studies in Europa, waaronder 2.208 mensen met type 2 diabetes. Zij vonden dat de CME's vier keer vaker voorkwamen bij mensen met type 2 diabetes.

"Type 2-diabetes is een ziekte die veroudering versnelt, dus vroegen we ons af of zulke mensen meer kans hebben op deze genetische defecten die worden geassocieerd met ouder worden," zei Professor Philippe Froguel, van de School of Public Health aan het Imperial College in Londen, die de studie leidde.

"Deze bevinding kan deels verklaren waarom mensen met type 2 diabetes meer kans hebben om bloedkanker te krijgen. Het kan diepgaande klinische implicaties hebben. Het kan nuttig zijn voor artsen om te testen op CME's bij patiënten met type 2 diabetes om degenen te identificeren die het meest risico hebben op kanker. Deze patiënten zouden nauwlettend gevolgd moeten worden op vroege tekens van leukemie om dan te beginnen met een milde chemotherapie. "

Zij vonden ook dat diabetespatiënten met CME's een veel hoger percentage kans hadden op complicaties zoals nierfalen, oogziekten of hart- en vaatziekten.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats