Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


In de familie: Een genetische link tussen epilepsie en migraine

Nieuw onderzoek toont een gedeelde genetische gevoeligheid aan voor epilepsie en migraine. Bevindingen gepubliceerd in Epilepsia, een tijdschrift van de Internationale Liga tegen Epilepsie (ILAE), geven aan dat het hebben van een sterke familiegeschiedenis van epilepsie, de kans op het hebben van migraine met aura (MA) verhoogt.

Medisch bewijs heeft vastgesteld dat migraine en epilepsie vaak samen voorkomen bij patiënten, dit co-optreden heet "comorbiditeit". Eerdere studies hebben aangetoond dat mensen met epilepsie aanzienlijk vaker migraine hebben dan de rest van de bevolking. Het is echter niet duidelijk of de comorbiditeit een gevolg is van een gemeenschappelijke genetische oorzaak.

"Epilepsie en migraine worden elk individueel beïnvloed door genetische factoren," legt hoofdauteur Dokter Melodie Winawer van de Columbia Universiteit Medisch Centrum in New York uit. "Onze studie is de eerste in zijn soort om een ​​gedeelde genetische gevoeligheid aan te tonen voor epilepsie en migraine in een grote populatie van patiënten met veel voorkomende vormen van epilepsie."

Voor het huidige onderzoekanalyseerden Dokter Winawer en collega's gegevens van deelnemers aan het Epilepsie Fenoom / Genoom Project (EPGP)- een genetische studie van epilepsie patiënten en families van 27 klinische centra in de VS, Canada, Argentinië, Australië en Nieuw- Zeeland. De studie onderzocht een aspect van EPGP: broers-zussen en ouders-kinderen met focale epilepsie of gegeneraliseerde epilepsie met onbekende oorzaak. De meeste mensen met epilepsie hebben geen familieleden die ook epilepsie hebben. EPGP werd opgezet om alleen naar die zeldzame families te kijken met meer dan een persoon met epilepsie, teneinde de kans te vergroten om genetische oorzaken van epilepsie te vinden.

Analyse van 730 deelnemers met epilepsie uit 501 gezinnen heeft aangetoond dat de prevalentie van MA (als bijkomende symptomen, zoals blinde vlekken of lichtflitsen optreden voorafgaand aan de hoofdpijn) aanzienlijk verhoogd werd wanneer er meerdere personen in de familie aanwezig waren met epileptische stoornissen. EPGP deelnemers aan de studie met epilepsie die drie of meer naaste familieleden hadden met een epileptische aandoening hadden meer dan tweemaal zoveel kans op MA dan patiënten uit gezinnen met minder personen met epileptische aanvallen. Met andere woorden, hoe sterker het effect van genetische epilepsie in de familie, hoe vaker MA voorkomt. Dit resultaat toont aan dat er een gen of genen bestaan ​​die leiden tot zowel epilepsie als migraine.

Identificatie van genetische bijdragen aan de comorbiditeit van epilepsie met andere aandoeningen, zoals migraine, heeft implicaties voor patiënten met epilepsie. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat comorbiditeit de kwaliteit van leven aantast alsmede het behandelingssucces en de mortaliteit bij patiënten met epilepsie. Een aantal experts suggereert dat deze comorbiditeit een groter effect op patiënten heeft dan de aanvallen zelf. Sterker nog, comorbiditeit wordt benadrukt door het Nationale Instituut voor Gezondheid in hun epilepsie onderzoek en in een recent rapport over epilepsie van het Instituut voor Medicijnen.

"Onze studie toont een sterke genetische basis voor migraine en epilepsie aan, omdat migraine vaker voorkomt bij mensen die naaste (in plaats van verre) familieleden met epilepsie hebben en alleen dan wanneer er drie of meer familieleden het hebben", concludeert Dokter Winawer . "Nader onderzoek van de genetica van mensen met comorbiditeit en epilepsie zal helpen om de diagnose en behandeling te verbeteren en de kwaliteit van leven voor mensen met epilepsie te verhogen."

Vertaling: Robertus


 

 


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats