Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Onderzoekers identificeren belangrijke speler in het ontstaan ​​van de menselijke darmimmuniteit

CHAPEL HILL - De triljoenen schadelijke bacteriën die de menselijke darm bevolken vormen een continue bedreiging voor onze gezondheid. Een goed intestinaal immuunsysteem zorgt voor een beschermende barrière tussen ons en het uitgebreide microbiële ecosysteem in onze darmen. Nu hebben onderzoekers aan de Universiteit van North Carolina School of Medicine de structuren die dienen als de basis voor de ontwikkeling van het menselijk darm immuunsysteem geïdentificeerd.

Gespecialiseerde immune structuren in de darmen, genoemd darm geassocieerde lymfoïde weefsels of GALT, zijn de kritische componenten van het intestinaal immuunsysteem. Wanneer virussen zoals HIV of autoimmune aandoeningen zoals inflammatoire darmziekten het GALT beschadigen wordt het intestinaal immuunsysteem aangetast. De miljoenen mensen die lijden aan dergelijke ziekten zouden profiteren van therapieën die het beschadigd GALT herstellen. Ontwikkeling van deze strategieën vereist een fundamenteel begrip vande ontwikkeling van het menselijk GALT.

Bij muizen zijn gespecialiseerde aggregaten van cellen genaamd cryptopatches de plaats van GALT ontwikkeling. De aanwezigheid van dergelijke cel aggregaten in de menselijke darmen is controversieel. De onderzoekers gebruikten gehumaniseerde muizen om aan te tonen dat cryptopatches dienen als de basis voor menselijke GALT formatie.

Om dit te ontdekken brachten onderzoekers het menselijke immuunsysteem over bij twee nauw verwante muizenstammen die alleen verschilden in hun vermogen om cryptopatches te ontwikkelen. Menselijke GALT structuren ontwikkelden alleen als cryptopatches aanwezig waren. Bij muizen waarbij menselijke GALT ontwikkelde hebben aanvullende studies aangetoond dat de menselijke GALT het intestinaal immuunsysteem hielp met de productie van antilichamen die specifiek zijn voor de menselijke darm.

"Ons model definieert een nieuw aspect van de ontwikkeling van menselijk GALT en toont het stapsgewijze proces van het intestinale immuunsysteem aan," zegt Paul Denton, PhD, onderzoek instructeur bij UNC en een auteur van de studie. "We vonden aanwijzingen dat cryptopatches waarschijnlijk op dezelfde manier werken bij mensen en muizen."

De studie bevestigt de getrouwe aard waarbij het menselijke immuunsysteem in deze mens-muis dieren een normaal menselijk immuunsysteem recapituleert.

"Dit betekent een belangrijke stap vooruit die de studie van tal van aandoeningen aan het maag-darmkanaal zal vergemakkelijken," zei J. Victor Garcia, PhD, professor in de geneeskunde en senior auteur van de studie. "De volgende stap," zei Garcia, "is om dit model te gebruiken om regeneratieve therapieën om beschadigd menselijk GALT te repareren te testen."

Het onderzoek werd gesteund door de National Institutes of Health. Het artikel verschijnt in het 20 juni nummer van het tijdschrift Cell Reports.

Vertaling: Milly Zwaan




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats