Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Resistentie tegen de " last- line" antibiotica maakt bacterien ook resistent tegen ons eigen immuunsysteem

Bacterien die resistent zijn tegen de antibiotica Colistin zijn meestal ook resistent tegen onze eigen antibacteriele substanties gemaakt door het menselijk lichaam, blijkt uit een studie van mBioZ, de vrij toegankelijke nieuws site van de Amerikaans genootschap voor microbiologie.

Kruis resistentie bij Colistin en de antimocroben van de gastheer LL-37 en lysosime die het lichaam helpt te verdedigen tegen bacteriele aanvallen is het gevolg. Dit kan betekenen dat patienen met een levensbedreigende meervoudig medicijn resistente infectie; ook nog opgezadeld worden met een beperkte immuun afweer.

Colistin is een laatste lijn medicijn voor het behandelen van diverse soorten medicijn resistente infecties, maar Colistin resistentie en de nieuwe ontdekkingen waar uit blijkt dat dit medicijn een aanval van het eigen immuun systeem ondermijnt, benadrukken dat er nieuwe en betere antibiotics nodig is.

Correspondent schrijver David Weiss van de Emory Universiteit zegt dat de resultaten laten zien dat behandeling met Colistin kan falen op twee manieren. De manier waarop de te behandelen bacterie resistent wordt tegen Colistin zorgt er ook voor dat deze bacterie resistent wordt voor onze eigen aangemaakte afweer stoffen. Dit is zeker niet wat dokters willen bereiken wanneer zij een patient behandelen met de laatste lijn antibiotica, zegt Weiss.

Alhoewel Colistin vijftig jaar geleden is ontwikkeld blijft het in gebruik, niet zozeer omdat het bijzonder veilig of effectief is maar meer omdat de keuze voor het behandelen van multi resistente Acinetobactor baumannii, en andere resistente infecties weinig is en afneemt. Colistin wordt ingezet wanneer alle of bijna alle andere medicijnen niet aanslaan, en vaak de laatste hoop is voor de behandelde patient.
Weiss zegt dat hij en zijn collega's hebben geconstateerd dat Colistin bijdraagt aan de verstoring van de binnen en buiten membraan die Gram-negatieve bacterie celwanden samenhoud. Dit lijkt veel op de manier waarop ons eigen immuun systeem dit doet met de twee antimicrobiele cellen LL-37 en lysozyme.

Lysosyme wordt gevonden op vele verschillende immuun cellen en in afscheidingen zoals tranen, borst voeding en slijm en zijn beiden belangrijk beschermingen tegen binnenvallende bacterien.
Weiss en zijn collega's van Emory, de CDC Walter Reed Army Institute of research, en het Grady Memorial ziekenhuis in Atlanta zijn begonnen om uit te zoeken of resistentie tegen Colistin; resistentie teweeg kan brengen voor aanvallen van LL-37 of lysozyme.

Als we kijken naar A. Baumannii isolaten van patienten uit het hele land, hebben ze ontdekt dat alle Colistin resistente stammen, mutaties bevatten in pmrB, een regulerend gen dat lijd tot de modificatie van polysachariden op de buitenkant van de cel als antwoord op de blootstelling aan antibiotica. Testen laten een stevige correlatie zien tussen enerzijds de mogelijkheid van individuele isolaten om hoge concentaries colistine te weerstaan en anderzijds om aanvallen van LL-37 en lysozyme te weerstaan. Dit was erg overtuigend schrijven de auteurs, dat mutaties in het pmrB gen verantwoordelijk waren voor kruis resistentie naar LL-37 en lysozyme, maar om dichterbij een oorzakelijk verband te komen tussen behandeling en kruisresistentie, hebben ze twee paar A. Baumannii isolaten bestudeerd die van twee verschillende patienten waren genomen voor en nadat ze drie of zes weken waren behandeld met Colistin.

De resultaten hebben geholpen bij het bevestigen van de kruis resistentie gen. Geen van de stammen waren voor de behandeling resistent tegen colistin, LL37 of lysozyme, maar de stammen die werden afgenomen na de behandeling lieten significante resistentie zien tegen zowel Colistine als lysozyme. ( 1 post Colistine isolaat was niet meer of minder resistent tegen LL-37 dan zijn gepaarde voor Colistin isolaat) Zoals de resistenten stammen eerder getest, beide post-colistine koesterde cruciale mutaties in het pmrB gen die blijkbaar de mogelijkheid heeft een behandeling te weerstaan.
De schrijvers brachten naar voren dat er een verbinding is tussen resistentie voor Colistin en kruis resistentie voor antimicrobiele middelen van het immuun systeem, dit zou verder kunnen reiken naar andere patogenen die behandeld zijn met Colistin, inclusief Pseudomonas aeruginosa en Klebsiella pneumoniae.

Weiss zegt dat hij doorgaat met studies om vast te stellen of dit klopt. Voor Weiss zijn de problemen met Colistin symptomatisch van een grotere orde: toenemende medicijn resitentie, het vermindert federale financieringen voor antibiotica onderzoek en gebrek aan stimulans voor farmaceutische bedrijven om in het onderzoeken en ontwikkelen van antibiotica te investeren. We hebben niet genoeg antobiotica, en het is echt belangrijk voor de onderzoeksgemeenschap en het publiek om meer geld vrij te emaken voor meer onderzoek en ontwikkeling naar nieuwe antibioticum, zegt Weiss

We zijn al een tijdje onbezorgd, en de bacterien zijn resistent aan het worden. Dit kunnen we terug draaien of veel beter maken als we hulp bronnen hebben.

Vertaling: Niels Dubbeldam




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats