Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Stamcellen uit vruchtwater herstellen darmschade

Volgens een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift GUT, zijn stamcellen uit vruchtwater gebruikt om bij knaagdieren de beschadigde darmstructuur en functie te herstellen. Deze bevindingen openen de weg naar een nieuwe vorm van celtherapie om de ingewanden van baby’s, die erg beschadigd zijn door ontstekingen, te herstellen.

Het onderzoek, gesponsord door het Children’s Charity van het Great Ormond Street Ziekenhuis, onderzocht een nieuwe manier om NEC (Necrotisch Enterocolitis) te behandelen. Bij NEC wordt weefsel in de darmen vernietigd. NEC is de meest voorkomende spoed operatie aan de ingewanden bij pasgeboren baby’s, met een overlijdensrisico van 15 tot 30% in het Verenigd Koninkrijk.

Terwijl borstvoeding en probiotica kan helpen het aantal voorvallen van de ziekte te verminderen, zijn er op dit moment geen medische behandelingen beschikbaar naast de operatieve ingreep zodra de NEC zich manifesteert. Operatieve verwijdering van het dode weefsel verkort de darm en kan leiden tot het stilvallen van de ingewanden, voor sommige baby’s betekent dit dat ze voor langere tijd voeding via infuus krijgen of een darmtransplantatie nodig hebben.

In het onderzoek, geleid door het UCL Institute for Child Health, werden de vruchtwater stamcellen (AFS) verzameld uit het vruchtwater van knaagdieren en gegeven aan ratten met NEC. Andere ratten met dezelfde kwaal werd beenmerg stamcellen uit het dijbeen gegeven, of gevoed zoals normaal zonder behandeling, dit om de klinische uitkomst te vergelijken van de verschillende behandelingen.

Ratten met NEC, geïnjecteerd met (AFS) lieten na een week van behandeling een significant hogere overleving zien in vergelijking met de andere twee groepen. Onderzoek van de ingewanden, inclusief een MRI onderzoek, liet zien dat de ontsteking significant verminderd was, er minder dode cellen waren en een groter zelfherstellend vermogen van het darmweefsel en dus een beter totaal functioneren van de ingewanden.

Terwijl beenmerg stamcellen bekend stonden om hun hulp bij het omkeren van de darmschade bij Inflammatoire Darmziekten (IBD) door het herstellen van het weefsel, werken de herstellende effecten van stamcel therapie bij NEC via een ander mechanisme. Nadat de AFS cellen zijn geïnjecteerd in de darm bewegen ze zich naar de villi, de kleine, vingerachtige uitsteeksels die in de wand van de darmen zorgen voor het doorgeven van nutriënten naar het bloed. Hoewel, in plaats van het direct repareren van het beschadigde weefsel, schijnt het dat de AFS cellen een specifiek type groei factor vrijgeven welke een uitwerking hebben op stamcellen in de darmen, die op hun beurt de ontsteking verminderen en de aanmaak van nieuwe villi en ander weefsel bevorderen.

Dr. Paolo di Coppi van het UCL Institute of Child Health, die het onderzoek leidde zegt: “Stamcellen staan bekent om hun anti inflammatoire werking, maar dit is de eerste keer dat we hebben kunnen aantonen dat stamcellen uit vruchtwater schade aan de ingewanden kunnen herstellen. We hopen dat in de toekomst stamcellen uit vruchtwater gebruikt kunnen gaan worden in de verschillende therapieën en onderzoeken, speciaal voor de behandeling van aangeboren afwijkingen.

Ondanks dat stamcellen uit vruchtwater een beperkte capaciteit hebben om te ontwikkelen in andere celtypen dan de stamcellen uit embryo’s, is het veelbelovend voor veel delen van het lichaam, inclusief de lever, spieren en het zenuwstelsel.

Dr. Simon Eaton van het UCL Institute of Child Health en mede-auteur van het onderzoek vervolgt: “Zodra we beter begrijpen hoe het mechanisme van de AFS cellen de darmen repareert en herstelt kunnen we beginnen met het onderzoeken van nieuwe therapieën, op cel- of farmacologisch niveau, voor kinderen met NEC (Necrotisch Enterocolitis)”

Vertaling: Diane




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats