Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Cacao kan de strijd tegen obesitas gerelateerde ontsteking helpen

Volgens onderzoekers van Penn State zijn een paar koppen warme chocolademelk niet alleen goed tegen de kilte van een winterdag, maar ze kunnen ook helpen zwaarlijvige mensen ontstekingsgerelateerde ziekten te controleren zoals diabetes.

Muizen gevoed met cacao en een vetrijk dieet ervaren minder obesitas gerelateerde ontstekingen dan muizen gevoed met hetzelfde vetrijke dieet maar zonder het supplement, zei Joshua Lambert, universitair hoofddocent van de voedingswetenschap. De muizen aten het menselijke equivalent van 10 eetlepels cacaopoeder - ongeveer vier of vijf koppen warme chocolademelk - gedurende een periode van 10 weken.

'Wat mij verbaasde was de omvang van het effect, "zegt Lambert. "Er was niet zo'n groot effect op het lichaamsgewicht, zoals we hadden verwacht, maar ik was verbaasd over de dramatische vermindering van ontstekingen en vetteleverziekte."

De onderzoekers rapporteerden dat verschillende indicatoren van ontsteking en diabetes bij muizen die werden gevoed met het cacao supplement veel lager waren dan bij muizen die werden gevoed met het vetrijke dieet zonder het cacaopoeder en vrijwel identiek aan die gevonden bij een laag vetdieet in de controlegroep.

Zo hadden ze ongeveer 27 procent lager plasma insuline niveaus dan de muizen die niet werden gevoed met cacao. Hoge niveaus van insuline kunnen aangeven dat een patiënt diabetes heeft.

Het cacaopoeder supplement verminderde ook de niveaus van lever triglyceriden bij muizen voor iets meer dan 32 procent, volgens Lambert, die met Yeyi Gu, afgestudeerd student in voedselwetenschappen en Shan Yu, een afgestudeerd student in de fysiologie samenwerkte. Verhoogde triglyceriden zijn een teken van leververziekte en zijn gerelateerd aan ontstekingen en diabetes.

De muizen ondergingen ook een lichte maar significante daling van hun gewichtstoename, volgens de onderzoekers, die hun bevindingen in de online versie van het European Journal of Nutrition publiceerden.

Hoewel onderzoekers obesitas gerelateerde chronische ontstekingen koppelen aan verschillende ziekten, waaronder type 2 diabetes en vetteleverziekte, is de reden voor de ontstekingsreactie niet volledig bekend. Lambert zei dat er twee theorieën over ontstekingen en obesitas naar voor zijn gekomen die de rol van cacao kunnen helpen verklaren in het verzachten van de ontsteking. In één theorie, zei Lambert kan overtollig vet een noodsignaal zijn dat ervoor zorgt dat immuuncellen geactiveerd worden en ontstekingen veroorzaakt. De cacao kan de voorlopers verminderen die fungeren als een noodsignaal om deze ontstekingsreactie te initiëren.

Lambert zei dat een andere theorie is dat overtollig vet in de voeding interfereert met het vermogen van het lichaam om te voorkomen dat een ​​bacteriële component genaamd endotoxine de bloedsomloop binnenkomt door openingen tussen de cellen in het spijsverteringskanaal - gut barrièrefunctie - en waarschuwt voor een immuunrespons . De cacao zou in dit geval kunnen helpen bij het verbeteren van de darm barrièrefunctie.

Cacao, hoewel algemeen geconsumeerd langs chocolade, heeft eigenlijk een lage-calorie-inhoud, een laag vetgehalte en hoog vezelgehalte.

"De meeste obesitas onderzoekers sturen er duidelijk op aan om chocolade te mijden omdat het een hoog vetgehalte heeft, hoog is in suiker en meestal wordt beschouwd als een verwennerij," zegt Lambert. "Echter, cacaopoeder bevat weinig vet en weinig suiker. We keken naar cacao omdat het veel polyfenolverbindingen bevat en zo te vergelijken is met groene thee en wijn, die de onderzoekers hebben bestudeerd voor een aantal van hun voordelen voor de gezondheid . "

Lambert zei dat hij verwacht dat toekomstig onderzoek wordt uitgevoerd om een ​​betere kennis te hebben van waarom cacaopoeder effectief is bij de behandeling van ontstekingen en om verder te bepalen of de behandeling ook geschikt is voor mensen.

Vertaling: Andre Teirlinck
 




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats