Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Hoe binge drinken botgenezing schaadt

Artsen hebben al lang opgemerkt dat binge drinken beduidend het genezingsproces kan dwarsbomen na een botbreuk.

Een studie van onderzoekers aan het Loyola University Medical Center verstrekt nu inzicht in hoe alcohol genezing vertraagt op cellulair en moleculair niveau. De bevindingen kunnen leiden tot behandelingen om botgenezing bij alcoholverslaafden te verbeteren en eventueel ook bij niet-drinkers.

Roman Natoli , MD , PhD heeft op 6 oktober de bevindingen gepresenteerd tijdens de American Society for Bone and Mineral Research 2013 Annual Meeting in Baltimore. Senior auteur is John Callaci, PhD. De studie werd gefinancierd door het Orthopaedic Research and Education Foundation .

"Veel botbreuken zijn aan alcohol gerelateerd als gevolg van auto-ongelukken, valpartijen, schietpartijen, enz.," zei Natoli. "Naast het bijdragen aan botbreuken schaadt alcohol ook het genezingsproces. Dit is toe te voegen aan de lijst van redenen waarom u geen misbruik zoudt maken van alcohol."

Onderzoekers bestudeerden de effecten van alcoholgebruik op botgenezing bij muizen. Een groep muizen werd blootgesteld aan alcohol niveaus ongeveer gelijk aan drie keer de wettelijke limiet voor het rijden. Een controlegroep werd blootgesteld aan gelijke hoeveelheden zout (zout water) .

De studie legde drie manieren bloot waarbij alcohol botgenezing verstoorde na een breuk :

Er waren verschillen tussen de controlegroep en de aan alcohol blootgestelde groep in de callus, het harde botweefsel rond de uiteinden van gebroken botten. In de aan alcohol blootgestelde groep was het eelt minder gemineraliseerd wat betekent dat niet zo veel bot werd gevormd. Bovendien was het bot dat gevormd werd niet sterk .

Muizen blootgesteld aan alcohol vertoonden tekenen van oxidatieve stress, een proces dat normale cellulaire functies verstoort. De aan alcohol blootgestelde muizen hadden significant hogere niveaus van malondialdehyde, een molecule die dient als een marker voor oxidatieve stress. Bovendien waren de hoeveelheden van een enzym dat oxidatieve spanning doet afnemen, superoxide dismutase, hoger bij de aan alcohol blootgestelde muizen (maar niet hoog genoeg om statistisch significant te zijn).

Tijdens het genezingsproces stuurt het lichaam onrijpe stamcellen naar de fractuur. Na aankomst op de plaats rijpen de stamcellen uit tot botcellen. Twee eiwitten, bekend als SDF-1 en OPN, zijn betrokken bij de aanmaak van stamcellen. In de aan alcohol blootgestelde groep waren de OPN niveaus beduidend lager .

Als vervolg op deze studie plant Natoli een diermodel studie over twee mogelijke behandelingen om de negatieve effecten van alcohol tegen te gaan op de genezing. Een behandeling is om muizen te injecteren met stamcellen om genezing te verbeteren. De andere behandeling zou de toediening van NAC zijn, een antioxidant dat oxidatieve stress bestrijdt.

Indien dergelijke behandelingen effectief blijken te zijn bij alcoholverslaafden is het mogelijk de genezing bij niet-drinkers ook te versnellen, zei Natoli .

Natoli werkt aan de afdeling orthopedische chirurgie en revalidatie aan de Loyola University Chicago Stritch School of Medicine. Callaci is assistent-professor in de afdeling orthopedische chirurgie en revalidatie. De derde auteur is Rachel Mauer, BS, een onderzoekstechnicus.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats