Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Het opbouwen van gezonde botten

Probioticum dat botdichtheid verhoogt bij muizen zou natuurlijke behandelingen voor osteoporose kunnen inluiden.

EAST LANSING, Michigan - In wat een eerste stap kan zijn in het behandelen van mensen met osteoporose, melden wetenschappers aan de Michigan State University dat een natuurlijke probiotica supplement, mannelijke muizen kan helpen gezonder botten te produceren.

Interessant is dat dezelfde niet kan worden gezegd voor vrouwelijke muizen, rapporteren de onderzoekers in het Journal of Cellular Physiology.

"We weten dat ontstekingen in de darm botverlies kunnen veroorzaken, al is het onduidelijk precies waarom," aldus hoofdauteur Laura McCabe, professor in MSU's Departments of Physiology and Radiology. "Het leuke vonden we dat een probioticum de botdichtheid kan verbeteren."

Probiotica zijn micro-organismen die meehelpen aan de juiste balans van het immuunsysteem. Voor de studie, hebben de onderzoekers de muizen gevoed met Lactobacillus reuteri, een probioticum bekend tegen ontsteking, een soms schadelijk effect van het immuunsysteem van het lichaam als reactie op een infectie.

"Langs voedsel fermentatie, eten we al duizenden jaren bacteriën die we classificeren als probiotica", zegt co-auteur Robert Britton, universitair hoofddocent bij het Department of Microbiology and Molecular Genetics. "Er is bewijs dat deze bacterie als soort samen is geëvolueerd met de mens. deze cultuur is inheems in onze darmen en indien ze ontbreekt kan ze problemen veroorzaken."

In de studie, vertoonden mannelijke muizen een significante toename in botdichtheid na vier weken behandeling. Er was geen effect wanneer de onderzoekers het experiment herhaalden met vrouwelijke muizen, een anomalie die ze nu onderzoeken.

In 2020 zal de helft van alle Amerikanen ouder dan 50 naar verwachting lage botdichtheid of osteoporose hebben, volgens de National Osteoporosis Foundation. Ongeveer één op de twee vrouwen en één op de vier mannen boven de 50 zal een been breken als gevolg van osteoporose.

Medicijnen om botverlies te voorkomen bij osteoporose patiënten worden al veel gebruikt, maar op de lange termijn kunnen ze het natuurlijk herstel van botweefsel verstoren en negatieve bijwerkingen hebben die ongewone botbreuken en gewrichts- en spierpijn veroorzaken.

McCabe en Britton wijzen erop het onderzoek in een vroeg stadium zit en dat de resultaten bij muizen niet altijd te vertalen zijn naar de mens. Maar ze zijn hoopvol dat de nieuwe studie de weg zou kunnen openen naar osteoporose medicijnen zonder bijwerkingen, vooral voor mensen die botdichtheid verliezen vanaf jonge leeftijd als gevolg van een andere chronische aandoening.

"Mensen hebben de neiging om te denken dat osteoporose alleen vrouwen na de menopauze treft, maar wat ze niet beseffen is dat het kan optreden met andere aandoeningen, zoals inflammatoire darmziekten en diabetes type 1," zei ze. "Je wilt niet dat uw kind aangewezen is op medicijnen die botherstel verminderen voor de rest van hun leven, dus iets natuurlijks zou nuttig kunnen zijn voor de lange termijn behandeling van botverlies dat begint op kinderleeftijd."

Vertaling: Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats