Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Vroeg gebruik van formulevoeding helpt sommige moeders om langer borstvoeding te kunnen geven

Recent volksgezondheidsinspanningen zijn gericht op het verminderen van het geven van formulevoeding na de geboorte in het ziekenhuis. Maar in de eerste gerandomiseerde steekproef van zijn soort hebben onderzoekers van het UC San Francisco ontdekt dat het geven van kleine hoeveelheden formulevoeding in de eerste paar dagen, aan zuigelingen die af te rekenen hebben met hoge niveaus van gewichtsverlie,s de tijd dat de moeder borstvoeding kan geven aanzienlijk verlengt.

"Tot nu toe hebben we niet onderzocht of het mogelijk is om baby's te identificeren die zouden kunnen profiteren van vroeg gebruik van formulevoeding. Deze studie levert het eerste bewijs dat vroege beperkte formulevoeding (early limited formula - ELF) belangrijke voordelen kan opleveren voor sommige pasgeborenen," aldus hoofdauteur Valerie Flaherman, MD, MPH, assistent-professor in de kindergeneeskunde en de epidemiologie en biostatistiek bij UCSF en pediater bij het Ziekenhuis UCSF Benioff Children's. "Op basis van onze bevindingen kunnen clinici overwegen het tijdelijk gebruik van kleine hoeveelheden formulevoeding aan te bevelen voor baby's die een significant gewichtsverlies ervaren."

Studie bevindingen zijn online gepubliceerd door het tijdschrift Pediatrics en zullen in het tijdschrift verschijnen in een komende uitgave.

"Formulevoeding gebruik is berucht omwille van het aanzetten om borstvoeding staken, maar ELF is een andere manier van gebruik," zei Flaherman. "In plaats van het geven van volledige flessen formulevoeding die het voor de baby moeilijk maken terug te keren naar de borst, is ELF een kleine hoeveelheid suppletie met een duidelijk doel de stress van onvoldoende melkproductie te verlichten bij nieuwe moeders."

Van borstvoeding is bekend dat het omvangrijke preventieve gezondheidsvoordelen biedt voor baby's en hun risico vermindert op infecties en allergieën en de perfecte balans aan voedingsstoffen biedt om de baby's te helpen uitgroeien tot sterke en gezonde peuters. De American Academy of Pediatrics adviseert nu dat gezonde moeders en baby's uitsluitend borstvoeding zouden geven gedurende de eerste zes maanden voor een maximum aan voordelen voor de gezondheid.

Vrouwen produceren niet onmiddellijk grote hoeveelheden melk na de bevalling. In plaats daarvan scheiden de moeders eerst kleine hoeveelheden colostrum af die hoge concentraties aan voedingsstoffen en antilichamen voor de baby bevatten. Tijdens deze periode vallen baby's vaak af en nieuwe moeders kunnen bezorgd worden over het idee dat hun baby kieskeurig is of honger lijdt. "Veel moeders zijn bezorgd over hun melk die zij leveren, dat is de meest voorkomende reden dat ze stoppen met borstvoeding in de eerste drie maanden," zei Flaherman.

"Maar deze studie vond dat het geven van forumulevoeding die problemen kunnen verlichten en de moeders in staat stellen zelfverzekerd te blijven om borstvoeding te geven," zei ze.

Aan de studie namen 40 voldragen pasgeborenen deel tussen 24-48 uur oud die meer dan 5 procent van hun geboortegewicht hadden verloren. Aan de baby's werd willekeurig vroegtijdig (ELF) verstrekt die bestond uit een derde van een pond zuigelingenvoeding per spuit na elke borstvoeding of werd verder gegaan met uitsluitend borstvoeding. . Om niet te interfereren met borstvoeding van 8 tot 12 keer per dag werd aan de ELF baby's slechts kleine hoeveelheden formulevoeding gegeven. De spuit werd gebruikt om zuigverwarring bij de baby's te vermijden - wanneer een baby een voorkeur ontwikkelt voor een fles tepel tegenover de borst. Bij de ELF baby's stopte men met formulevoeding wanneer hun moeders rijpe melk begonnen te produceren, ongeveer twee tot vijf dagen na de geboorte.

Na drie maanden ontvingen 79 procent van de baby's die vanaf het begin beperkte formulevoeding hadden gekregen nog borstvoeding, vergeleken met 42 procent van de baby's die geen ELF verstrekking kregen. Daarnaast kreeg 95 procent van de baby's die beperkte formulevoeding kregen in de eerste paar dagen nog borstvoeding tot op zekere hoogte na drie maanden, vergeleken met 68 procent van de baby's die niet vroeg de beperkte formulevoeding ontvingen.

Alhoewel onder de indruk van de resultaten van deze kleine studie dringen de auteurs aan op voorzichtigheid bij het interpreteren van de resultaten. "Het zal belangrijk zijn om te zien of deze resultaten in de toekomst door grotere studies en in andere populaties zal worden bevestigd", zegt senior auteur Thomas Newman, MD, MPH, een professor in de kindergeneeskunde en de epidemiologie en biostatistiek bij UCSF en een pediater bij UCSF Benioff Children's Hospital.

De auteurs benadrukken dat het doel van deze studie is om te helpen de baby borstvoeding te verlengen, want borstvoeding is de beste methode voor het voeden van baby's. Voor sommige kinderen met een hoog, vroeg gewichtsverlies, is deze beperkte studie de eerste om aan te tonen dat formulevoeding gebruikt op het juiste moment en in beperkte hoeveelheden kan helpen om het doel van langdurige borstvoeding te bereiken.

"De resultaten van deze studie zijn provocerend en een uitdaging voor conventionele wijsheid", zegt James Taylor, MD, medisch directeur van de University of Washingon Medical Center's Newborn Nursery, die verbonden was met de studie. "Het is cruciaal dat we meer gerandomiseerde gecontroleerde studies hebben over interventies om de tijd van borstvoeding te verlengen in plaats van te vertrouwen op beschamende observatie studies of bevooroordeeld deskundig advies."

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats