Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Een verrassende vondst, bloedstolsels absorberen bacteriële toxines

Bloedstolsels spelen een onverwachte rol in het beschermen van het lichaam tegen de dodelijke gevolgen van bacteriën door het absorberen van bacteriële toxinen, hebben onderzoekers aan de Universiteit van California, Davis, ontdekt. Het onderzoek werd gepubliceerd 2 december in het tijdschrift PLOS ONE.

"Het is een belangrijke aanvulling op de korte lijst van verdediging die dieren gebruiken om zich te beschermen tegen sepsis door toxine veroorzaakt," zei Peter Armstrong, hoogleraar moleculaire en cellulaire biologie aan UC Davis en senior auteur op schrift.
Zelfs met de moderne antibiotica, worden ongeveer 300.000 mensen per jaar in de Verenigde Staten getroffen door septische shock veroorzaakt door bacteriële infecties, met een sterftecijfer van 30 tot 50 procent. Septische shock wordt veroorzaakt door Gram-negatieve bacteriën, die een toxine afscheiden, lipopolysaccharide endotoxine genaamd. In kleine hoeveelheden triggert lipopolysacharide ontstekingen. Als de infectie met deze bacteriën uit de hand loopt, komt lipopolysacharide in de bloedbaan terecht en richt catastrofale schade aan in organen en weefsels.

Deze toxines veroorzaken ziekte in verschillende diersoorten - lipopolysacharide is ook giftig voor zowel hoefijzer krabben als kreeften, door honderden miljoenen jaren in evolutie gescheiden van de mens. Bij mensen en andere zoogdieren, vormen bloedstolsels zich snel uit een mengsel van gespecialiseerde bloedcellen en eiwit vezels. Geleedpotigen zoals hoefijzer krabben en kreeften kunnen ook stolsels vormen in reactie op letsel, met een verschillende mix van cellen en eiwitten.

Stolsels beschermen en helpen wonden af te dichten, om te voorkomen dat bloed of lichaamsvloeistoffen weglekken en vormen een fysieke barrière die bacteriën verspert en blokkeert het lichaam binnen te komen. De nieuwe studie toont aan dat ze ook actief lipopolysacharide absorberen, de verspreiding naar het lichaam in de omgeving van de wond te verminderen, waar het ziekte zou kunnen veroorzaken of zelfs de dood.

Armstrong’s laboratorium had te voren fluorescentie labels ontwikkeld om aan te tonen dat een lipopolysacharide-achtig molecuul aanwezig is in chloroplasten, de structuren in cellen van groene planten die fotosynthese bewerkstelligen en waarvan gedacht wordt dat ze van bacteriën afstammen. Hij onderzoekt ook de rol van bloedstolsels in hardnekkige infecties, Armstrong besloot om dezelfde technieken te testen op bloedstolsels die waren blootgesteld aan bacteriën of bacteriële lipopolysaccharide. De fluorescerende proefmonsters lichtten op in de stolsels, waaruit blijkt dat vezelstolsels lipopolysacharide aan hun oppervlakken bonden.

"Ik was in extase," zei Armstrong. "Het was een van die momenten dat de rest van het ploeteren de moeite waard maakt."

Armstrong en collega’s Margaret Armstrong bij UC Davis en Frederick Rickles aan de George Washington University bekeken de bloedstolsels, of het equivalent ervan, van mensen, muizen, kreeften en hoefijzer krabben. In alle vier de soorten, bevonden zij dat aan fluorescentie gelabelde lipopolysaccharide gebonden was aan de vezels van het bloedstolsel. De toxine was te sterk gehecht om gemakkelijk te worden verwijderd door middel van chemische behandelingen die zwak gebonden macromoleculen verwijderen uit eiwitten.

Tijdens een sabbatical verlof van het laboratorium van Dr Bruce Furie Beth Deaconess Medisch Centrum en de Universiteit van Harvard, was Armstrong ook in staat om stolsels in de bloedvaten van levende muizen te filmen, en toonde aan dat deze in vivo stolsels lipopolysacharide in real time opnamen. Deze in vivo experimenten, zei hij, bevestigen deze observaties van de bovenste plank en bieden nieuwe inzichten in de pathologie van de sepsis.

Een van de dodelijke gevolgen van septische shock is verspreide intravasculaire coagulatie, wanneer bloedstolsels zich snel door het lichaam heen vormen. Maar de nieuwe resultaten suggereren dat het op kleine en plaatselijke schaal een onderdeel zou kunnen zijn van een beschermingsmechanisme tegen sepsis - deze intravasculaire stolsels kunnen in grote aantallen lipopolysacharide opnemen uit het bloed. Zij tonen ook aan dat in plaats van een eenvoudige fysieke barrière, de bloedstolsels een actieve en dynamische rol spelen in het beschermen van het lichaam tegen infecties.

Delen van het onderzoek werden uitgevoerd op het Woods Hole Marine Biological Laboratory. Het werk werd gefinancierd door een subsidie van de National Science Foundation.

Vertaling Shanti Onneweer




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats