Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Luchtverontreiniging en verharding van de slagaders

Volgens een studie van Amerikaanse onderzoekers deze week gepubliceerd in PLoS Medicine kan langdurige blootstelling aan luchtvervuiling worden gekoppeld aan hartaanvallen en beroertes door het versnellen van atherosclerose of "aderverkalking",

De onderzoekers, onder leiding van Sara Adar, John Searle assistent-hoogleraar Epidemiologie, Universiteit van Michigan School of Public Health, en Joel Kaufman, hoogleraar aan de Environmental and Occupational Health Sciences and Medicine, Universiteit van Washington, vonden dat hogere concentraties van fijne stofdeeltjes (PM2.5) verband houden met een snellere verdikking van de twee binnenste lagen van de gemeenschappelijke halsslagader, een belangrijk bloedvat dat bloed levert aan het hoofd, nek en hersenen.

Zij vonden ook dat de vermindering van luchtverontreiniging door fijne stofdeeltjes in de tijd leidt tot een langzamere progressie van de bloedvatdikte. De dikte van dit bloedvat is een indicatie hoeveel atherosclerose aanwezig is in de slagaders van het lichaam, zelfs bij mensen zonder duidelijke symptomen van een hartkwaal.

"Onze bevindingen helpen ons te begrijpen hoe het komt dat blootstelling aan luchtvervuiling de toename van het aantal hartaanvallen en beroertes waargenomen door andere studies kan veroorzaken," zei Adar.

De auteurs kwamen tot deze conclusies door het volgen van 5362 mensen in de leeftijd tussen 45 en 84 jaar oud uit zes Amerikaanse grootstedelijke gebieden als onderdeel van een Multi-Etnische Studie van Atherosclerose en Luchtverontreiniging (MESA Air). De onderzoekers konden luchtvervuilingsniveaus in het huis van elke persoon inschatten door twee ultrasone metingen van de bloedvaten met een tussenpauze van ongeveer drie jaar. Alle deelnemers van de studie waren waren vrij van hart- en vaatziekten.

Na correctie voor factoren zoals roken, vonden de auteurs dat de dikte van het carotis bloedvat gemiddeld steeg met 14 micrometer per jaar. De bloedvaten van mensen blootgesteld aan hogere niveaus van residentiële fijne stofdeeltjes verdikten sneller dan van anderen die in hetzelfde grootstedelijk gebied woonden.

"Het koppelen van deze bevindingen met andere resultaten uit dezelfde populatie leert dat personen die in een meer vervuild deel van de stad wonen een 2 procent hoger risico op een beroerte hebben in vergelijking met mensen uit een minder vervuild deel van hetzelfde grootstedelijk gebied," zei Adar.

"Indien toekomstige analyses van de volle 10 jaar oopvolging van deze groep de trend bevestigen, zullen deze bevindingen helpen om associaties tussen langdurige PM2.5 concentraties en klinische cardiovasculaire gebeurtenissen te verklaren," schrijven de auteurs.

In een begeleidend Perspective, zegt Nino Kuenzli van de Universiteit van Basel in Zwitserland : "de [Multi-Etnische Studie van Atherosclerose en Luchtverontreiniging] ondersteunt een oud verzoek aan beleidsmakers, namelijk dat normen voor schone lucht ten minste moeten voldoen aan de wetenschappelijk gebaseerde niveaus door de World Health Organization voorgesteld."

Vertaling Andre Teirlinck


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats