Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Hoge bloeddruk tijdens zwangerschap kan later een periode van opvliegers veroorzaken

Vrouwen die hypertensieve ziekten hebben tijdens de zwangerschap lijken groter risico te lopen op onaangename opvliegers en nachtzweet tijdens menopauze, melden Nederlandse onderzoekers in een vandaag online gepubliceerd artikel in Menopause, het maandblad van The North American Menopause Society. Dit is het eerste onderzoek om te kijken naar deze associatie.

De onderzoekers examineerden de relatie tussen hypertensieve ziekten in de zwangerschap, zoals pre-eclampsie, en vasomotorische symptomen (opvliegers en nachtzweet) onder 853 vrouwen die een cardiologische kliniek bezochten in Kampen, Nederland.

Van deze vrouwen hadden er 274 een geschiedenis van hypertensieve ziekten tijdens de zwangerschap. Het merendeel van hen (82%) had opvliegers en nachtzweet, dan de vrouwen die nooit last hadden van deze ziekten tijdens hun zwangerschap (75%) – een bescheiden maar belangrijk verschil. Daarbij, vrouwen met hypertensieve ziekten tijdens de zwangerschap hadden meer aanleg voor zwaardere en langer durende opvliegers en nachtzweet.

Omdat ongeveer de helft van de vrouwen in het onderzoek hartklachten heeft, is het niet duidelijk of deze associatie betrekking heeft op alle middelbare vrouwen. Maar het toont wel een biologische link tussen de omstandigheden en iets wat de artsen in gedachten kunnen houden als vrouwen ouder worden: hypertensieve ziekten tijdens zwangerschap zijn een risico factor voor hart- en vaatziekten, net als vasomotorische symptomen na de menopauze.

Het onderzoek zal gepubliceerd worden in de oktober 2013 oplage van Menopause.

Vertaling: Natalie van den Burg


Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats