Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Het verband tussen circadiaanse ritmes en veroudering

CAMBRIDGE, MA - Menselijk slapen en waken wordt grotendeels geregeld door een interne circadiaanse klok die nauw overeenkomt met de 24-uurs cyclus van licht en duisternis. Deze circadiaanse klok regelt ook andere lichaamsfuncties zoals metabolisme en temperatuur.

Studies bij dieren hebben aangetoond dat wanneer van dat ritme wordt afgestapt gezondheidsproblemen zoals obesitas en metabole aandoeningen zoals diabetes kunnen ontstaan. Studies van mensen die werken in nachtdienst hebben een verhoogde gevoeligheid voor diabetes aangetoond.

Een nieuwe studie van MIT toont dat een gen genaamd SIRT1, eerder aangetoond als bescherming tegen verouderingsziekten, een belangrijke rol speelt in het controleren van deze circadiaanse ritmes. De onderzoekers vonden dat de circadiaanse functie vervalt bij oudere muizen en dat het stimuleren van hun SIRT1 niveaus in de hersenen dit verval zou kunnen voorkomen. Omgekeerd, verlies van SIRT1 functie schaadt de circadiaanse controle bij jonge muizen zoals bij een normale veroudering.

Sinds het SIRT1 eiwit zelf bleek te dalen bij muizen die ouder worden tonen de bevindingen dat medicijnen die SIRT1-activiteit in mensen versterken wijdverspreide voordelen voor de gezondheid kunnen hebben, zegt Leonard Guarente, de Novartis hoogleraar biologie aan MIT en senior auteur van een studie verschenen in het juninummer van Cell.

"Als we SIRT1 zo actief mogelijk konden houden bij ouder worden dan zouden we in staat zijn om de veroudering te vertragen van de centrale klok in de hersenen met gezondheidsvoordelen als gevolg," zegt Guarente.

Op schema blijven.

Bij mens en dier volgen circadiaanse patronen ongeveer een 24-uurs cyclus geregisseerd door het circadiaans controlecentrum van de hersenen genaamd de suprachiasmatische nucleus (SCN) gelegen in de hypothalamus.

"Zowat alles wat er fysiologisch plaatsvindt wordt gestuurd langs de circadiaanse cyclus," zegt Guarente. "Nu is het idee actueel dat het handhaven van de circadiaanse cyclus heel belangrijk is voor het behoud van de gezondheid en als dat wordt gebroken is dat ten nadele van de gezondheid en wellicht bij veroudering."

Vorig jaar vond Guarente dat een robuuste circadiaanse periode gecorreleerd was met langere levensduur bij muizen. Dat maakte hem nieuwsgierig over de rol van SIRT1, waarvan is aangetoond dat het de levensduur verlengt bij veel dieren, zou kunnen meespelen in dat fenomeen. SIRT1 door Guarente voor het eerst meer dan 15 jaar geleden verbonden met ouder worden is een meester regulator van cel reacties op stress, het coördineren van diverse hormoon netwerken, eiwitten en genen om cellen gezond in leven te houden.

Om de rol van SIRT1 te onderzoeken in de circadiaanse controle maakten Guarente en zijn collega's genetisch gemanipuleerde muizen die verschillende hoeveelheden SIRT1 produceerden in de hersenen. Een groep muizen hadden normale SIRT1 niveaus, een andere had geen SIRT1 en twee groepen hadden extra SIRT1 - hetzij tweemaal of 10 keer zoveel als normaal.

Muizen met ontbrekende SIRT1 hadden een iets langer dagritme (23,9 uur) dan normale muizen (23,6 uur), en muizen met een 10-voudige toename van SIRT1 hadden kortere cycli (23,1 uur).

Bij muizen met normale SIRT1 niveaus kregen de onderzoekers bevestigingen van eerdere bevindingen dat wanneer de 12-uurs licht/donker cyclus wordt onderbroken, jongere muizen hun dagritme veel gemakkelijker aanpassen dan oudere. Echter, toonden zij voor het eerst aan dat muizen met extra SIRT1 niet dezelfde daling ondervinden van de circadiaanse controle als ze ouder worden.

De onderzoekers vonden ook dat SIRT1 deze controle uitoefent door het reguleren van de genen BMAL en KLOK, de twee grote drijveren van de centrale circadiaanse klok.

Verbeteren van de circadiaanse functie.

Een groeiende hoeveelheid bewijs suggereert dat de mogelijkheid om te reageren op grote of kleine verstoringen van de licht/donker cyclus belangrijk is voor het behoud van een gezonde metabolische functie, zegt Guarente.

"In wezen ervaren we iedere dag een mini-jetlag omdat de lichtcyclus voortdurend verandert. Voor ons komt het er op aan ons aan te passen aan deze schokken," zegt Guarente. "Veel studies bij muizen tonen aan dat terwijl jonge muizen dit heel goed doen de oude een probleem hebben. Dat zou ook zo kunnen zijn bij de mens."

Indien dat zo is dan zou het mogelijk zijn ziekten van veroudering te voorkomen door het verbeteren van de circadiaanse preventie functie - hetzij door het leveren van SIRT1 activatoren in de hersenen of de ontwikkeling van geneesmiddelen die een ander deel van het circadiaanse systeem verbeteren, aldus Guarente.

"Ik denk dat we moeten kijken naar elk aspect van het mechanisme van de circadiaanse klok in de hersenen en de eventuele interventie die dat mechanisme kan onderhouden met het ouder worden," zegt hij. "Een mogellijkheid zou SIRT1 zijn want we hebben laten zien dat genetisch onderhoud van SIRT1 bij muizen helpt bij het behoud van de circadiaanse functie."

Sommige SIRT1 activatoren worden nu getest bij diabetes, ontsteking en andere ziekten, maar ze zijn niet bedoeld om de bloed-hersen barrière te overbruggen en waarschijnlijk kunnen ze niet het SCN bereiken. Echter, Guarente gelooft dat het mogelijk moet zijn om SIRT1 activatoren te ontwerpen die men in de hersenen kan krijgen.

Onderzoekers in het Guarente laboratorium onderzoeken nu de relatie tussen gezondheid, circadiaanse functie en dieet. Zij vermoeden dat vetrijke diëten de circadiaanse klok kunnen in de war brengen die kunnen worden tegengegaan door de toegenomen SIRT1 activering.

Vertaling: Andre Teirlinck




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats