Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Mix van zaken bedreigen de bestuivende insecten in deze wereld

Een nieuw overzicht van insectenbestuivers van gewassen en wilde planten heeft geconcludeerd dat ze wereldwijd worden bedreigd door een mix van diverse drukken, en hun daling of verlies kan grondige milieu, volksgezondheid en economische gevolgen hebben.

Wereldwijd bestuiven insecten ongeveer 75% van de gewassen en ze maken de voortplanting mogelijk van maximaal 94% van de wilde bloeiende planten. De economische waarde van jaarlijkse bestuiving door insecten wereldwijd wordt geschat op meer dan 200 miljard dollar.

De beoordeling, gepubliceerd op 22 april 2013 in het wetenschappelijke tijdschrift 'Frontiers in Ecology and the Environment', werd uitgevoerd door een internationaal team van 40 wetenschappers uit 27 instellingen die bij de UK's Insect Pollinators Initiative (IPI), een 10 miljoen pond kostend onderzoeksprogramma dat onderzoek doet naar de oorzaken en gevolgen van de daling van bestuivers.

Dr Adam Vanbergen van de UK's Centre for Ecology & Hydrology en wetenschap coördinator van het IPI leidde de beoordeling. Hij zei: "Er is geen hard bewijs voor de daling van bestuivers, maar er is een combinatie van diverse drukken die deze insecten kan bedreigen. Bijvoorbeeld, het verlies van voedselbronnen in landschappen waar intensieve landbouw plaatsvindt, pesticiden en ziektes zijn individueel belangrijke bedreigingen, maar verergeren en combineren waarschijnlijk ook de negatieve effecten op bestuivers. "

De beoordeling concludeerde dat:  Bestuivers populaties dalen in veel regio's en bedreigt de menselijke voedselvoorziening en ecosysteemfuncties.

Een reeks van interactieve drukken zijn van invloed op de bestuivers gezondheid, overvloed en diversiteit. Intensivering landontginning, klimaatverandering en de verspreiding van uitheemse soorten en ziekten inbegrepen. Een complex samenspel van druk (bijvoorbeeld gebrek aan voedselbronnen, ziekten en pesticiden) en biologische processen (bijvoorbeeld geografische verdeling en interacties van de verschillende soorten) op schaalbereik (van genen tot ecosystemen) onderbouwt de algemene daling van de insectenbestuivers.

Interdisciplinair onderzoek en samenwerking met belanghebbenden zijn nodig om te helpen ontrafelen hoe deze verschillende soorten druk invloed hebben op verschillende bestuivers en zal onderbouwde oplossingen bieden.

Huidige mogelijkheden om de druk te verlichten op bestuivers zijn het opzetten van effectieve habitat netwerken, verbreding van risicobeoordelingen van pesticiden, en de ontwikkeling en introductie van innovatieve ziektetherapie.

Co-auteur Professor Simon Potts van de University of Reading zei, "Bestuivers zijn de miskende helden van de insectenwereld en zorgen ervoor dat onze gewassen goed bestoven zijn, dus we hebben een veilige levering van voedzaam voedsel in onze winkels. De kosten van nu actie ondernemen op de meervoudige bedreigingen voor bestuivers is veel kleiner dan de kosten op lange termijn voor onze voedselzekerheid en stabiliteit van het ecosysteem. Regeringen die tekortkomen om nu beslissende stappen te ondernemen stellen ons alleen voor grotere problemen in de toekomst. "

Co-auteur Professor Graham Stone bij Edinburgh University's Institute of Evolutionary Biology zei: "Het gaat een grote uitdaging worden om het hele ecosysteem te begrijpen en de effecten van de specifieke bedreigingen van specifieke bestuivers. Ingewikkeld als dit is, dit is toch wat we moeten doen als we algehele effecten op bestuivingen willen voorspellen. "

Vertaling: Natalie vd Burg



Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons


 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

 


View My Stats