Nieuws


balk2.jpg (42734 bytes)


Lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap verbetert de vaatfunctie van volwassen nakomelingen

Oefeningen tijdens de zwangerschap zorgen voor mogelijkheden om vasculaire gezondheid te programmeren bij volwassen nakomelingen. Het zijn met name noemenswaardige veranderingen van de vasculaire gladde spier, dit volgens een vandaag (25 oktober) gepubliceerde nieuwe studie in het tijdschrift Experimental Physiology.

De huidige richtlijnen voor zwangere vrouwen raden dertig minuten matig intensieve lichamelijke activiteit aan, het liefst alle dagen van de week. Helaas zijn niet alle artsen overtuigd dat oefeningen gunstig zijn voor zowel de zwangere vrouwen als hun nakomelingen.

De resultaten van deze studie leveren bewijs dat als de moeder oefeningen doet tijdens haar zwangerschap dat het een krachtige programmerings-stimulans is voor de slagaders van het nageslacht en dat deze programmering gevolgen kan hebben voor toekomstige hart- en ziektegevoeligheid van de nakomelingen.

Eerdere studies legden hun focus alleen op nakomelingen op jonge leeftijd, dus is deze studie de eerste die de effecten aantoont die lichaamsbeweging heeft op volwassen nakomelingen.

Dr. Sean Newcomer, van de California State University San Marcos USA en Dr. Bahls van Universitätsmedizin Greifswald Germany zeggen:

“Onze studie is de eerste studie die aantoont dat oefening van de moeder tijdens haar zwangerschap invloed heeft op de vaatfunctie bij volwassen nakomelingen.”

“Een tweede belangrijk aspect van de bevindingen van onze studie is dat eerder onderzoek het endotheel identificeerde, de eencellige laag - de voering van alle bloedvaten, als zijnde gevoelig te zijn voor foetale programmerings interventies. Daarentegen toonden we aan dat het gladde spierweefsel aanmerkelijk veranderde bij volwassen nakomelingen van moeders die oefeningen deden.”

Het onderzoek vond plaats bij varkens omdat ze mensachtige reacties hebben op lichamelijke activiteit en ze kunnen getraind worden om oefenregimes te voltooien, onderwijl kon men de tijd en de ethische beperkingen vermijden van lange termijn studies bij de mens.

Drs. Newcomer en Bahls leggen uit hoe zij het onderzoek uitvoerden:

“Varkens worden, in vergelijking met knaagdieren, beschouwd als een superieur diermodel voor cardiovasculaire studies. Zwangere varkens hebben gedurende vijf dagen per week 20-45 minuten op een loopband oefeningen gedaan, die in overeenstemming zijn met de door het Amerikaans Congres van Verloskundigen en Gynaecologen (ACOG) gedane aanbevelingen. We hebben middels vitro technieken de vaatfuncties in de femorale slagaders in nakomelingen onderzocht.”

Het is niet alleen essentieel om middels toekomstig onderzoek, met name bij de mens, het biologische begrip te verbeteren van hoe lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap de gezondheid van volwassen nakomelingen verandert maar ook om te zorgen voor op bewijs gebaseerde richtlijnen voor zwangere vrouwen.

Drs. Newcomer an Bahls zeggen:

“We beginnen net te begrijpen wat voor invloed lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap heeft op gezondheid en ziekte bij volwassen nakomelingen. Resultaten zoals die van ons onderzoek, kunnen helpen om richtlijnen te creëren waardoor vrouwen de beste beslissingen kunnen maken voor hunzelf en hun kinderen door middel van op bewijs gebaseerde gezondheid keuzes.”

“Fysieke activiteit kan werken via verschillende manieren die afhangen van het type, de duur, de intensiteit en de frequentie van het oefeningsschema. Bovendien is het van essentieel belang dat toekomstige research de coronaire circulatie onderzoekt en ook bepaalt welke impact de gerapporteerde veranderingen in de vaatfunctie hebben op hart- en vaatziekten bij de nakomelingen.”

Vertaling: Lia Keizer




Heb je een goede nieuwstip, video of andere link voor ons ? Mail het ons

 

[ Terug naar het hoofdmenu ]

 


 

 

Ontvang onze nieuwsbrief

 

Naam
Email

Informatie

Naar het hoofdmenu
Alle thema's : A-Z
Word nu lid
Kennisavonden
Ervaringsverhalen
Contact

Informatie lijn

Maandag t/m Vrijdag
9.00 - 18.00 uur


Bel 0346-330038
Of email ons

Superfoods
Acai bes
Acerola
Chia zaden

Chlorella
Kamutgras
Maca
Maqui bes
Rozenbottel

Spirulina
Tarwegras
Handige links

 


View My Stats